Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Anonym tysk fyller gammal bensinbil med dricka.
Anonym tysk fyller gammal bensinbil med dricka.
Anonym tysk fyller gammal bensinbil med dricka.
Anonym tysk fyller gammal bensinbil med dricka. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Tyskland motsätter sig förbud av fossilbilar

EU-kommissionen vill förbjuda försäljning av förbränningsmotorbilar år 2035. Men det vill inte Tyskland som nu sätter sig emot förslaget och hävdar att det kommer att finnas ett behov av bilar som drivs av fossila bränslen även i framtiden.

Tysklands regering kommer inte att ställa sig bakom EU-kommissionens förslag om att förbjuda försäljning av personbilar som drivs av fossila bränslen år 2035. Det meddelar nu Tysklands finansminister Christian Lindner.

EU har satt som mål att minska utsläppen av växthusgaser med 55 procent från 1990 års nivå senast år 2030 och för att nå målet anses ett förbud mot fossilt drivna personbilar vara nödvändigt. Den tyska finansministern håller dock inte med. Vid en konferens med den tyska industriella branschorganisationen BDI förklarade Christian Lindner att han anser att förbränningsmotorbilar har en plats på marknaden även i framtiden och att Tyskland inte kommer att ställa sig bakom EU-kommissionens förslag.

LÄS MER: EU kritiseras för låga miljökrav 

Efter sitt uttalande vidareutvecklade Christian Lindner sitt resonemang på twitter där han förklarar att han tror starkt på syntetiska bränslen.

– Dessvärre är det kommande EU-beslutet om begränsningar av fordonsparken inte öppet för teknik. Syntetiska bränslen är dock ett klimatneutralt alternativ för förbränningsmotorn, som har funnits länge. Vi måste bevara dessa för att behålla våra arbetstillfällen, skriver Christian Lindner.