Världens häftigaste motor är 109 år gammal!
Om du tycker att rotationskolvmotorn eller boxermotorn är häftig, då ska du kolla in denna utdöda konstruktion – en stjärnmotor som roterar runt vevaxeln!
Gilla på Facebook för fler videoklipp!
Stjärnmotorn har du säkert hört talas om. Det är en typ av motor som var ganska vanlig på framför allt flygplan förr i tiden. Cylindrarna monterades i rät vinkel runt en central vevaxel och bildade ett stjärnmönster, därav namnet stjärnmotor (på tyska Sternmotor men på engelska radial engine).
Men det fanns en mer komplex variant av stjärnmotorn, nämligen den roterande stjärnmotorn (Umlaufmotor på tyska och rotary engine på engelska). I denna konstruktion är vevaxeln fast medan vevhus och cylinderblock roterar runt den. Bränslet distribueras till respektive cylinder genom den ihåliga vevaxeln som också innehåller smörjmedel. Vid antändning av bränslet i respektive cylinder pressas kolven ned, precis som på en vanlig motor, men i stället för att vevaxeln rör på sig är det hela vevhuskonstruktionen som roterar och sätter fart på drivaxeln.
Fördelarna med en roterande stjärnmotor ansågs förr i tiden vara många. Framför allt var gången väldigt jämn och eftersom motorkonstruktionen roterade tog den på egen hand itu med kylningen, därav flänsarna på cylinderblocken. Det innebar att en extern kylare med tillhörande kylvätska inte var nödvändig. Det sparade dyrbar vikt.
I filmen ovan ser vi en Adams-Farwell 6A Convertible Roundabout från 1906 som är det enda exemplaret som finns kvar i livet. Den har en liggande fyrtakts roterande stjärnmotor med fem cylindrar. I och med att den är liggande behöver Adams-Farwells konstruktion kugghjul och kedjor för att överföra rotationen till bakaxeln. I filmen berättar ägaren av bilen mer om det tekniska runt motorn. Mycket intressant.
Den roterande stjärnmotorn fanns till en början på motorcyklar och bilar, dock inte i någon större utsträckning. Det var i stället flyget som tog över motortypen och under första världskriget fanns det flera flygplanstyper med roterande stjärnmotorer. Motorns rotation i kombination med propellerns rotation åt samma håll var dock ett gissel, det gjorde flygplanet svårt att manövrera. Försök gjordes med roterande stjärnmotorer som roterade åt ena hållet medan propellern roterade åt det andra, men det löste inte instabiliteten fullt ut. Efter första världskriget blev roterande stjärnmotorer allt mer sällsynta.
Det här är kanske nörderi på hög nivå, men vi älskar det!
Besitter du högre teknisk kunskap om roterande stjärnmotorer än vad vi gör, berätta då gärna mer för oss andra om det är något specifikt vi har missat att ta med i artikeln. Kommentarsfältet nedan är öppet för kunskap och diskussion.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se