Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Branislav Nenin / Shutterstock

Världens vitaste färg – nu lämplig för bilar

Forskare har nu tagit fram en ny version av ”världens vitaste färg” som ska kunna appliceras på bilar. 

2021 presenterades en ny färg som beskrivs som ”världens vitaste”, en färg som tagits fram av Xiulin Ruan, forskare vid amerikanske Purdue University. Färgen kunde reflektera hela 98,1 procent av solens strålar och därmed sänka yttemperaturen med med är 4,5 grader. Något som ger flera fördelar bland annat för kylning av hus eller liknande då luftkonditioneringen inte behöver jobba lika hårt. Det är bara ett av de potentiella användningsområdena men färgen var då för tjock för att kunna användas inom fordons- eller flygindustrin. Tills nu.
– Jag har blivit kontaktad av alla från rymdfarkosttillverkare till arkitekter till företag som tillverkar kläder och skor. De hade oftast två frågor: Var kan jag köpa den, och kan du göra den tunnare?, säger Xiulin Ruan, professor i maskinteknik och utvecklare av färgen.

Färglagret till vänster mäter 0,40 millimeter och det nya till höger 0,15.Färglagret till vänster mäter 0,40 millimeter och det nya till höger 0,15.Färglagret till vänster mäter 0,40 millimeter och det nya till höger 0,15.
Färglagret till vänster mäter 0,40 millimeter och det nya till höger 0,15. Foto: Purdue University

För att vara effektiv krävdes att färgen lades på i ett 0,40 millimeter tjockt lager vilket är för tjockt för dessa applikationer. Men efter att ha experimenterat med andra material och tänja dess gränser kom man till slut fram till en kombination som ger en färg med likvärdig ljusreflektans. Med ett lager endast 0,15 millimeter tjockt ska den nya färgen kunna reflektera 97,9 procent av solens strålar. Det ligger precis inom spannet för hur tjockt lager färg bilar och liknande har, 0,10-0,18 millimeter.
Enligt Xiulin Ruan och hans team är den nya färgen hela 80 procent lättare än föregångaren och detta beror mycket på att färgen har håligheter. Det har man uppnått genom att använda bland annat hexagonal bornitrid i stället för bariumsulfat i färgblandningen.

Teamet vid Purdue University jobbar nu med ett sätt att tillverka och tillhandahålla färgen på en kommersiell skala.

https://youtu.be/caFzYvYAUo4