Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bränslecellsgeneratorn är inget du flyttar med pirran.
Bränslecellsgeneratorn är inget du flyttar med pirran.
Bränslecellsgeneratorn är inget du flyttar med pirran.
Bränslecellsgeneratorn är inget du flyttar med pirran. Foto: Toyota Sweden

Vätgasdriven bränslecellsgenerator med teknik från Toyota

I en tid med dyr och kanske även opålitlig leverans av el kan denna vätgasdrivna bränslecellsgenerator vara svaret för att säkra upp energibehovet – dessutom på ett miljömässigt positivt sätt.

På den svenska marknaden, samt de övriga i Norden, ska Nilsson Energy, i samarbete med Toyota Sweden AB, börja sälja en bränslecellsgenerator med teknik från bränslecellsbilen Toyota Mirai. Generatorn är motsvarigheten till exempelvis en dieselgenerator, det vill säga den genererar elektricitet, men helt utan farliga utsläpp. Vattenånga är det enda som kommer ut.

Generatorn kommer från franska Energy Observer Developments (EODev) som saluför ett par olika generatorer, bland annat denna som heter GEH2.
Generatorn, som väger 3,4 ton, är tänkt att förse exempelvis byggarbetsplatser, lantbruk, event och konserter med elektricitet. Den kan också fungera som reservkraftgenerator i samhällskritiska verksamheter, till exempel inom sjukvård.

– Att nu se bränslecellstekniken från Toyota Mirai integrerad i fler samhällsnyttiga sammanhang och genom Nilsson Energy vara tillgänglig i Sverige är en spännande och för framtiden lovande utveckling säger Christian Norberg som är vd för Toyota Sweden AB.

Tekniska data GEH2 V3

Mått: 3300 x 1100 x 2252 mm

Vikt: 3400 kg

Effekt: 110 kVA / 88 kW in ESP, 100 kVA / 80 kW in PRP

Utgående spänning: 400 VAC / 480 VAC

Frekvensutgång: 50–60 Hz

Förbrukning: 4,8 Kg/h @Pmax

Kapslingsklass: IP43