Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mattias Rabe / Expressen Lifestyle

Vattenfall: Alla måste arbeta tillsammans för nytt elnät

Fler och fler elbilar som ska laddas. Gammal industri som ställer om till fossilfri tillverkning med hjälp av el. Ny elintensiv industri etablerar sig. 

– Vissa prognoser visar på en fördubbling av elbehovet, eller mer, till 2045. Vi måste börja bygga snabbt, väldigt snabbt och vi måste göra det tillsammans, säger Annika Viklund, VD på Vattenfall Eldistribution och ledamot av regeringens elektrifieringskommission.

Suget från kunder på nya elbilar är stort och växer allt mer.
– Många vill provköra och kan mycket, elbilen är inget konstigt längre, säger Charlotte Thulin som visade helt nya elbilen Nissan Ariya för den gotländska publiken under Almedalsveckan tidigare i sommar.
Några hundra meter från provkörnings­området fanns Vattenfalls Annika Viklund som fick det svåra uppdraget att försöka förklara hur vi ska klara av omställningen till fossilfria transporter, fossilfri elproduktion och ­fossilfri industri.
Sammantaget väntas behovet av el öka dramatiskt de kommande åren, från en situation med ett relativt konstant behov på 140 TWh per år till en nivå till och med över 300 TWh per år framåt 2045.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.