Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen: ”Att bara sätta ut elbilar på marknaden räcker inte”

Framtidens elbilar måste få bättre räckvidd och bli lättare att återvinna –och du kanske inte ens kommer kunna köpa dem. Volkswagens chef för framtidsteknologier förklarar varför.

Till 2020 räknar Volkswagen att globalt kunna sälja 300 000 elbilar årligen, motsvarande tre procent av Volkswagens totala försäljning. Men för att få elbilar att slå igenom är det enligt Volkswagens framtidschef Wolfgang Steiger andra saker än bara teknikutveckling som måste hamna i fokus. 

 –Att bara sätta ut elbilar på marknaden och hoppas att det räcker håller inte, säger Volkswagens framtidschef Professor Wolfgang Steiger under ett föredrag på Tekniska Museet i Stockholm.

 Från Volkswagens sida är visionen att få mindre avgaser särskilt i städer men framför allt att få ner priserna på de i dagsläget dyra elbilarna. Samtidigt måste bilarna bli lättare att återvinna, snabbare att ladda, få bättre prestanda och räckvidd och dessutom få bättre väghållning när batterierna blir mindre och lättare. 

 Volkswagens rullande testbänkar som bygger på Volkswagen Golf, Audi A1 och Skoda Octavia har i dagsläget avverkat över 75 000 mil tillsammans, men Volkswagen har även ett mindre förnuftigt elbilskort i rockärmen.

 –Audi R8 e-tron kommer verkligen ändra sättet ni ser på elbilar. Jag ger er ett halvår så kommer ni ha glömt bort att Tesla någonsin ens funnits. Den kommer bli helt annorlunda än det där ”verktyget” från USA, säger Wolfgang Steiger utan att vilja ge mer detaljer än så. 

 R8 e-tron kommer byggas i en begränsad upplaga i slutet av 2012.

 

Köp mil i stället för bil

 Enligt Wolfgang Steiger måste även sättet som bilarna kommer ut i handeln ändras, genom en mix av försäljning och leasning. Ett annat förslag är att man inte köper en bil utan ett antal mil för att öka elbilsanvändandet utan att ha fått ner kostnaderna på själva bilarna. Ett annat hinder är de dyrbara råvarorna i bilarna som man gärna vill få tillbaka för att minska beroendet till den kinesiska marknaden.

 –Kina äger i princip alla råvaror som vi behöver för att tillverka batterier, och 95 procent av hela kopparmarknaden. Vi måste se till att ta till vara på de råvarorna och återvinna så mycket som möjligt.