Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen-chef riskerar få 169 år i fängelse

I efterspelet till dieselgateskandalerna ska nu rättvisa skipas. Förutom mångmiljardböter till företaget så riskerar nu chefer fängelse. Oliver Schmidt, chef för företagets complianceavdelning i USA, riskerar få 169 års fängelse.

Även om det, som vi berättat, inletts rättsprocesser i Europa och Australien gällande dieselgate och Volkswagen så är det i USA de stora juridiska målen ligger ännu. Företaget har redan fått bötesföreläggande på motsvarande 39 miljarder, och fler bötesbelopp är också att vänta, möjligen motsvarande så mycket som 300 miljarder kronor.

Oliver Schmidt, publikt foto taget av amerikanska polismyndigheterna vid gripandetOliver Schmidt, publikt foto taget av amerikanska polismyndigheterna vid gripandetOliver Schmidt, publikt foto taget av amerikanska polismyndigheterna vid gripandet
Oliver Schmidt, publikt foto taget av amerikanska polismyndigheterna vid gripandet

Nu börjar det också gå ned till individnivå i rättsprocesserna, där Volkswagen-chefer ska få stå till svars. Till dessa hör Oliver Schmidt, som mellan 2014 och 2015 var chef för Volkswagens compliance-avdelning vid företagets miljö- och utvecklingscenter i Michigan, USA, det vill säga ytterst ansvarig för att företaget följer de regler och lagar som finns i landet. Schmidt greps när han var på väg från USA tillbaka till Tyskland på flygplatsen i Ford Lauderdale, Kalifornien, i januari i år.

Den 4/8 hålls rättegången i Detroit, och av allt att döma kommer Schmidt anses skyldig på flera punkter, inkluderat flera bedrägerier och konspiration mot statliga myndigheter. Totalt elva åtalspunkter riktar sig mot Schmidt, som i normala fall, totalt, kan leda till hela 169 år i fängelse. Exakt hur långt straff det faktiskt blir återstår dock att se.

Schmidt är den åttonde Volkswagen-chefen att åtalas, och fler är att följa. De flesta av de som misstankarna riktas mot är dock i Tyskland, och väljer att inte resa till USA. Tyskland brukar som regel inte lämna ut sina medborgare till andra länder.