Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen först ut med kvantdator – ska lösa trafikkaoset

Volkswagen läser av 10 000 taxibilar och stoppar resultatet i en kvantdator. Resultatet ska lösa trafikstockningar och vara tillgängligt för tredje part.

Färre bilar ger mindre köer men även förarassisterande system och teknik som kan förutspå trafikföreteelser är ett led i att få trafiken att flyta. Vi har tidigare visat ett klipp av CPG Grey på hur smidigt framtidens trafikflöde kan bli med teknikens hjälp samt hur uselt det fungerar i dag, när människan själv får bestämma.

Kvantdatorn använder sig av algoritmer som gör att vissa beräkningar kan snabbas upp med till så mycket som 35 000 gånger jämfört med en vanlig dator. Pionjärer inom området är företaget D-Wave Systems som nu inleder ett samarbete med Volkswagen. Det är första gången som ett bilföretag intresserar sig för tekniken som i alla fall på ett teoretiskt plan har funnits sedan slutet av 1960-talet.

Volkswagen ser sig ha användning av tekniken inom autonom körning och trafikplanering men även i produktionsledet genom ”smarta” robotar.

Samarbetet presenterades under den pågående CeBIT-mässan i Hannover och är redan igång. Data från 10 000 taxibilar i Peking har samlats in och bearbetats av en kvantdator.

– Vårt första trafikflödesoptimeringsprojekt i Peking har på ett effektivt sätt visat hur algiritmer ur en kvantdator kan vägleda fordon i en storstad så att trafikstockningar hindras, säger Dr. Florian Neukart på Volkswagen Group IT Code Lab i San Fransisco.

Resultatet av samarbetet kommer dock inte bara Volkswagen till godo då man använder sig av öppen källkod och låter tredje part ta del av det.

Vi har tidigare skrivit om Volkswagens jättesatsning inom området informationsteknologi. Över tusen personer ska anställas inom de närmaste tre åren. Detta i en del av kampanjen ”Together – Strategy 2025” som drogs igång efter dieselgateskandalen som även omfattar eldrift och effektivisering i produktionsledet.