Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen och Toyota vägrar skriva på utsläppsavtal

Ett stort antal länder, städer och företag samlades i Glasgow för att underteckna ett avtal om att fasa ut fossildrivna bilar till 2040. Bland de biltillverkare som inte fanns på plats märks de två absolut största: Volkswagen och Toyota.

Toyota har tidigare uttalat sig om att man hellre vill se en mångfald av drivlinor, snarare än enbart satsa på elektrifierade bilar. Det är kanske därför inte så överraskande att det japanska företaget är en av de biltillverkare som inte ville skriva under avtalet om att fasa ut bilar med förbränningsmotorer till 2040. 

Kanske var det något mer förvånande att Volkswagen inte heller var intresserade av att krita på några papper – särskilt då företaget levererade rekordmånga elbilar under det tredje kvartalet. Jättekoncernen Stellantis ville inte heller skriva under, liksom andra tillverkare som Honda, Nissan, BMW och Hyundai.

Avtalet kallas The Glasgow Declaration on Zero Emission Cars and Vans och presenterades i den skotska storstaden under onsdagens klimatmöte. Storföretag som däremot satte sin signatur på papperet var biltillverkare som Ford och General Motors och stora fordonsuthyrare som Leaseplan. 

Herbert Diess kommer inte skriva på något avtal i nuläget.

Även länder likt Indien, världens näst mest bebodda land, anslöt sig till avtalet. Andra fordonstillverkare som anslutit sig är Volvo, Mercedes, BYD och Jaguar Land Rover. Volkswagens vd Herbert Diess menar dock att den planerade utfasningen av förbränningsmotorer i bilar till 2040 ”helt enkelt inte är möjlig”.

– Vi behöver råmaterial, nya gruvor, en cirkulär ekonomi. Batterikapaciteten och förnybara energinät runtom i Europa kommer vara flaskhalsen, säger han i en intervju med tyska tidningen Handelsblatt.

Stora handelsnationer som Kina, världens största bilmarknad, USA, världens största ekonomi och näst största bilmarknad, samt Tyskland saknades under mässan, vilket sätter ett stort frågetecken för avtalets effektivitet. Från amerikanskt håll ska dock åtminstone viktiga bilköparstater som Kalifornien och New York ha skrivit under avtalet.