Bild från tidigare Greenpeace-aktion hos Volkswagen. Foto: Michael Loewa / Greenpeace

Volkswagen stäms av tyska Greenpeace

Aktivister inom miljörörelsen anser att Volkswagen inte gör tillräckligt för att stävja klimatförändringarna och stämmer därför det tyska bilföretaget. 

Det är rörigt för tillfället hos Volkswagen där interna stridigheter och nya strategier kan tvinga bort vd:n Herbert Diess från företaget. Inte lär det bli mindre stökigt när man nu dessutom fått en stämningsansökan på halsen. Bakom stämningen ligger tyska Greenpeace, den berömda ideella miljöorganisationen med förgreningar världen över.

Det är inte första gången som Volkswagen stöter på organisationen. Aktivister från Greenpeace har tidigare hälsat på företagets huvudkontor i Wolfsburg och även stormat fartyg lastade med VW-bilar. Den här gången anser man att Volkswagen inte anstränger sig nog för att hejda klimatförändringarna.

Greenpeace och Volkswagen har tampats förr

Greenpeace i Tyskland kräver att Volkswagen stoppar produktionen av bilar med förbränningsmotorer till 2030 och har minskat koldioxidutsläppen med minst 65 procent från 2018 års nivåer till dess. Krav som Volkswagen har förkastat. 

– Volkswagen står för skydd av klimatet men kan inte tackla denna utmaning ensamma. Uppdraget att bestämma genomförbara åtgärder tillhör parlamentet. Stämningar i civil domstol gentemot enskilda företag är varken rätt plats eller tillvägagångssätt för att göra denna enorma uppgift rättvisa, säger en talesperson för Volkswagen till Reuters.

En liknande stämningsansökan lämnades in i september av den tyska miljöorganisationen Deutsche Umwelthilfe mot BMW och Daimler, efter att företagen avvisat krav på att stoppa produktionen av fossilbilar till 2030 och minska utsläppen av koldioxid till dess.