Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen utvecklar automatisk parkering och laddning av elbil och laddhybrid

Tillsammans med en rad olika samarbetspartners utvecklar Volkswagen, med hjälp av befintlig teknik, ett system som parkerar bilen automatiskt samt, om det är en elbil, laddar den per automatik.

https://youtu.be/e3Y1H4iIaNE

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

V-Charge är namnet på det forskningsprojekt som Volkswagen har dragit igång tillsammans med bland annat Bosch och Schweiz tekniska institut i Zürich.

Målet är att automatisera parkeringsplatssökandet och själva parkeringsmanövern samt, om det rör sig om bilar med uppladdningsbara batterier, laddningsmomentet.

När en förare av till exempel en elbil kommer till ett parkeringsgarage kliver denna ur bilen som får instruktioner via en applikation i telefonen. Därefter kör bilen på egen hand in i parkeringsgaraget och hittar en tom parkeringsplats, och eftersom det rör sig om en elbil placerar den sig på en plats som tillhandahåller induktiv laddning av batterierna.

Systemet är inte baserad på GPS-signaler, vilket ändå inte skulle fungera i flertalet parkeringsgarage. I stället laddas en 3D-karta över parkeringsgaraget (eller om det är en parkeringsplats av annan typ) upp till bilen som visar parkeringsmiljön i exakthet. Dessutom använder sig bilen av fyra vindvinkelkameror, två stereokameror och tolv ultraljudssensorer för att placera sig och navigera korrekt (med parkeringsgaragets befintliga markeringar till hjälp). Tekniken är befintlig i dag och finns redan i många bilar.

Med centimeterprecision kan bilen parkera sig själv men också undvika hinder, exempelvis fotgängare som korsar framför.

När bilens batterier är fulladdade (eller laddade så mycket som föraren önskar) lämnar bilen laddstationen för att göra den tillgänglig för andra el- och laddhybridbilar. Den letar i stället upp en vanlig parkeringsplats i väntan på att föraren ska ge den instruktioner för upphämtning.

Tekniken innebär att föraren aldrig mer behöver komma ihåg var bilen parkerades. En annan bonus som lyfts fram är att parkeringsrutorna kan göras mindre och därmed kan parkeringsgaragen inhysa fler parkeringsplatser än i dag, eftersom det inte behövs utrymme för dörrar som öppnas och stängs. Ett plus är också att parkeringsservicetjänster, där andra parkerar din bil, blir överflödiga.

 

Foto: Use for press purposes free of charge