Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo använder molnet för halkvarning

Volvo påbörjar ett pilotförsök med molnbaserad kommunikation för ökad trafiksäkerhet.

Tillsammans med Trafikverket och den norska Statens Vegvesen drar Volvo Car Group igång ett pilotprojekt som går ut på att information om vägytans friktion samlas in av enskilda bilar och sedan delas till andra bilar genom ett molnbaserat system.

Om en bil upptäcker att det är halt på vägen skickas den realtidsinformationen via mobilnätet till Volvo Cars databas där en omedelbar varning skickas till andra fordon som närmar sig det aktuella området. För föraren innebär det att en halkvarning visas på instrumentpanelen. Detta kommer förhoppningsvis hjälpa till att undvika missöden, men ännu en fördel är att vinterväghållningen kan effektiviseras genom detta.

Informationen skickas till den lokala vägadministratören som ett komplement till befintliga mätstationer längs vägen. Med information från ett stort antal bilar kan denna data användas till att effektivisera vinterväghållningen och ytterligare öka trafiksäkerheten. Ännu en fördel som Volvo ser med systemet är att det kan användas för att minska saltanvändningen när den inte behövs och därigenom ge minskad miljöpåverkan.

Volvo påpekar även att informationen som delas inte kommer att innehålla några data om enskilda fordon utan endast användas för att beskriva vägnätets aktuella status.

För närvarande har Volvo femtio testbilar ute på vägarna och till nästa vinter planerar de att ha många fler för att så snabbt som möjligt göra tekniken tillgänglig för kunder vilket tros bli inom några år.