Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo bekräftar trecylindriga Drive-E-motorer

Det har inte bekräftats förrän nu. Volvo ska utöka sin nya motorfamilj Drive-E med trecylindriga varianter. Dock dröjer det några år innan de lanseras.

Det har varit känt i ett par års tid att Volvo skippar allt vad motorer med fler än fyra cylindrar heter. I stället ser de en framtid där motorer med liten cylindervolym tar hjälp från överladdning och elektrifiering. Denna framtid har redan påbörjats i och med introduktionen av Drive-E.

I början av 2013 sa dessutom Volvos chef för produktutveckling, Peter Mertens, att trecylindriga motorer är en möjlighet. Detta har dock inte bekräftats, förrän nu.

Derek Crabb, Volvo Powertrain Engineering

Derek Crabb, chef för Powertrain Engineering inom Volvo Car Group, säger att trecylindriga Drive-E-motorer ska tillverkas och att det först och främst rör sig om bensinmotorer. Med andra ord är trecylindriga dieselmotorer också en del av Volvos plan, även om de ser ut att ha något lägre prioritet, något som Peter Mertens också var inne på för ett och ett halvt år sedan.

De första trecylindriga motorerna väntas komma i en andra Drive-E-etapp. Volvo har för avsikt att vartannat år erbjuda nya, effektivare Drive-E-motorer med högre effekt. Det skulle i så fall innebära att vi får se trecylindrigt omkring 2016.

– Jag ser att de trecylindriga motorerna är möjliga upp till S60, men inte högre, säger Derek Crabb enligt australiensisk motormedia, vilket vi antar betyder att S60, V60 och XC60 samt modellerna storleksmässigt under de tre nämnda får trepipar.

– De är inte planerade i större XC-modeller för tillfället. Det är inte på grund av effekten. Det har mer att göra med vridmomentet, säger han.

Att Volvo redan inom kort siktar på trecylindrigt har att göra med att vara säkrad inför framtiden. Derek Crabb tror att om cirka tio år kommer elektrifieringen hos bilar att vara mer kommersiellt gångbar tack vare effektivare tekniska lösningar.

– Men då behöver du trecylindriga motorer, säger han.

För att Volvo ska nå ned till framtida utsläppsmål är de trecylindriga motorerna tillsammans med elektrifiering ett måste.

– Vårt genomsnitt är nu 120 gram per kilometer i Europa. Fram till 2020 måste vi komma ned till 95 gram per kilometer, men i Australien måste vi inom samma tidsram komma ned till 75 gram per kilometer. Om du verkligen får till tekniken kan 95 gram per kilometer passeras utan elektrifiering, säger Derek Crabb.

Hur många varianter av trecylindrigt Volvo kommer att lansera är okänt, men Derek Crabb är tydlig med att utbudet av fyrcylindriga motorer kommer att överstiga de trecylindriga.

Nästa vecka har nya Volvo XC90 världspremiär. Förutom att Volvos nya designspråk kommer att visas upp för första gången i och med nya generationen av storsuven, kommer vi även att få se Volvos nya elektrifierade drivlinor, dock inte med tre utan fyra cylindrar.