Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson Foto: Volvo Cars

Volvo Cars undertecknar avtal om nollutsläpp för vägtransporter

Under FN:s klimatkonferens COP26 i Glasgow kommer Volvo Cars vd Håkan Samuelsson att, tillsammans med andra industriledare, signera ett avtal om nollutsläpp för vägtransporter. Företaget kommer dessutom införa ett internt koldioxidpris.

Volvo Cars ska vara en helt och hållet cirkulär verksamhet år 2040 och därmed spara en miljard kronor per år och minska sina koldioxidutsläpp med 2,5 miljoner ton. För att ställa om till att bli ett renodlat elbilsföretag har man lagt upp en handlingsplan på sju punkter – strategier som påminner mycket om vad Elon Musk gjort med Tesla.

Högt uppsatta chefer inom företaget menar dock att man inte enbart kommer förlita sig på elbilen, och tur är väl det för i dagsläget är elbilsförsäljningen fortsatt låg och i oktober rasade Volvos försäljning med över 20 procent. Trots det fortsätter företaget att driva på sin miljösatsning och nu presenterar man ytterligare åtgärder för att förbättra klimatläget.

På FN:s klimatkonferens i Glasgow ska Volvo Cars vd Håkan Samuelsson signera ett avtal om nollutsläpp för vägtransporter, samt att företaget i dag även inför ett internt koldioxidpris på 1 000 kronor för varje ton koldioxidutsläpp genom hela värdekedjan. En åtgärd man kommer vara först med bland alla biltillverkare.

Det är el som gäller i framtiden för Volvo Foto: Volvo Cars / Pressbild

Volvo hoppas att avtalssigneringen är ett tecken på att industrin och regeringen tillsammans kan förverkliga en snabbare utfasning av fossila bränslen som ligger mer i linje med deras egna planer.

Med den nya ”koldioxidskatten” kommer varje kommande bilprojekt genomgå en ”hållbarhetskontroll” och en C02-kostnad tas ut för varje förväntat ton koldioxidutsläpp under fordonets livscykel. Syftet med detta är att säkerställa att varje bilmodell är lönsam även med ett strikt koldioxidprissystem.

– Ett globalt och rättvist CO2-pris är avgörande för att världen ska kunna nå klimatmålen, och vi behöver alla göra mer. Vi är övertygade om att progressiva företag bör visa vägen genom att sätta ett internt koldioxidpris. Genom att utvärdera framtida bilar utifrån deras CO2-justerade lönsamhet förväntar vi oss att snabba på åtgärder som hjälper oss att identifiera och minska koldioxidutsläppen redan i dag, säger Björn Annwall, finanschef på Volvo Cars.