Volvo utvecklar induktionsladdning för linjetrafik
Volvo utvecklar induktionsladdning för linjetrafik Foto: © Volvo Bus Corporation. All rights reserved.

Volvo kan bygga elväg i Göteborg

Volvokoncernen utforskar möjligheterna att bygga elvägar för bussar i linjetrafik – kan komma så snart som 2015 i Göteborg.

Ihop med Trafikverket utforskar Volvokoncernen möjligheterna till att bygga vägar där bussar i linjetrafik ska kunna laddas via vägbanan under färd. Planen är att redan under 2015 anlägga en 300-500 meter lång elväg för induktionsladdning i centrala Göteborg. Syftet med teststräckan är att se om denna teknik kan användas i större utsträckning så som till exempel för hela busslinjer i stadsmiljö.

Sedan några år tillbaka rullar tre laddhybridbussar i Göteborg, men de måste i nuläget ladda sina batterier vid ändstationen. Något som kan komma att ändras om induktionsladdning i vägbanan visar sig vara en hållbar lösning, som då också innebär att laddhybriderna kan köras på endast eldrift i större utsträckning. Liksom användning av helt eldrivna bussar kan bli möjligt i framtiden.

– Fordon som laddas direkt från vägen under drift kan bli ett banbrytande steg i utvecklingen mot minskad miljöverkan som ligger helt i linje med vår vision om att vara ledande inom hållbara transportlösningar. För att kunna genomföra ett sådant utvecklingssteg krävs nära samarbete mellan industri och samhälle och vi ser fram emot att undersöka möjligheterna tillsammans med Göteborgs stad, säger Niklas Gustavsson, ansvarig för hållbarhetsfrågor i Volvos koncernledning.

Induktiv, eller trådlös-, laddning är i sig inget nytt då det redan erbjuds till vissa mobiltelefoner och biltillverkare som Toyota och Volkswagen håller på att utveckla ett sådant system för laddning av laddhybrider när bilen är stillastående. Först att nyttja trådlös elektricitet var dock Nikola Tesla redan 1891.