Volvo och Google om Android-baserade Sensus Connect-ersättaren
På bilsalongen i Los Angeles berättade Volvo Cars och Google mer om vad det är de håller på att utveckla i form av nytt infotainmentsystem och som förväntas lanseras 2020.
Redan 2017 blev vi medvetna om att Volvo Cars och Google påbörjat ett samarbete om nästa generations infotainmentsystem.
– Samarbetet med Google är ett viktigt strategiskt steg. Googles plattform och tjänster förbättrar användarupplevelsen genom att det ger fler anpassningsmöjligheter samtidigt som Android erbjuder ökad flexibilitet ur utvecklarperspektiv, sa Henrik Green, Senior Vice President Research & Development på Volvo Car Group, då.
Våren 2018 presenterades projektet lite närmare och nu, på bilsalongen i Los Angeles, bjöd Volvo och Google in till en kort presentation av vad Volvo-ägarna/användarna i framtiden har att vänta sig.
Enligt Motor Trend, som närvarade vid mötet, lyfte både Volvo och Google fram det huvudsakliga ändamålet med det nya Android-baserade infotainmentsystemet, nämligen att låta individen ta sitt liv till bilen i form av en mängd olika appar. Redan i dag har de flesta människor en stor del av sina liv lagrade i mobiltelefoner och tillhörande molntjänster. Det ska nu överföras till bilen – om man vill. Användaren ska nämligen själv kunna avgöra vilken typ av information man vill dela med sig av, man ska till och med kunna välja att vara helt anonym, men då kan funktionaliteten begränsas. Ungefär som det fungerar på Internet i övrigt.
Och trots att systemet blir Android-baserat ska andra operativsystem, exempelvis Apples iOS, inte utgöra några hinder för möjligheterna till anslutning.
Det nya infotainmentsystemet ska även medföra att fler tredjepartstjänster tillgängliggörs, dock ska de inte kunna äventyra säkerheten. Exempelvis ska spelfunktioner bara kunna användas av baksätespassagerarna och reklam på infotainmentskärmen kommer inte att tillåtas.
Även om fler tredjepartsappar kommer att bli en del av verkligheten säger Volvo att de själva i sin utbyggnad av funktionalitet ska förlita sig mindre på tredjepartsutvecklad mjukvara. I stället ska de utveckla sin egen mjukvara för att möjliggöra nya funktioner, exempelvis OTA-uppdateringar (trådlös uppdatering av mjukvara utan att bilen är inkopplad, bara uppkopplad). Google-chefen påpekade dock att OTA-uppdateringar av bilens mjukvara inte kommer att ske i samma tempo som man är van vid på mobila enheter (alla mobiltelefontillverkare är dock inte snabba med uppdateringar).
Vid mötet avslöjade Volvos Henrik Green att 5:e generationens mobilnät (5G) kommer att integreras i kommande Volvo-modeller. De nuvarande SPA- och CMA-plattformarna kommer att uppgraderas med 5G-kompabilitet från och med Polestar 2 (elbilen som beskrivs som en Tesla Model 3-utmanare), vilket betyder att äldre Volvo- och Polestar-modeller (samtliga redan lanserade Volvo-modeller samt Polestar 1) inte kommer att bli 5G-uppkopplade.
5G blir däremot standard redan från start i de modeller som byggas på nya SPA 2-plattformen. Först ut blir därför Polestar 3, den elektriska crossover som ska lanseras 2020, och därefter nya XC90 som ska byggas i USA från och med 2021.
SPA 2-bilarna kommer också att ha en ny, integrerad dator, sannolikt från Nvidia, som styr infotainmentsystemets alla uppgifter samt alla autonoma funktioner för Nivå 5-självkörning.
Det nya Android-baserade infotainmentsystemet kommer att se ut och agera likadant i hela världen, bortsett från Kina. Den kinesiska regeringen är nämligen inte förtjusta i Google och har censurerat flera funktioner från den amerikanska teknikjätten. Exempelvis kommer Google Maps att ersättas av kinesiska AutoNavi och Google röstassistent av iFly, även det ett kinesiskt bolag.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se