Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Volvo utvecklar nytt system tillsammans med EcarX

Volvo Cars och Polestar har lanserat nya modeller som använder Googles operativsystem för sitt informationssystem. Volvo har också meddelat att systemet ska monteras i uppdaterade modeller de kommande åren. 

Men i nästa generation bilar ska Volvo använda informationssystem som utvecklas tillsammans med från Geely-ägda EcarX.

Det nya systemet ska dock baseras på samma plattform som dagens: Android Automotive.

Förra året flyttade det Geely-ägda teknikföretaget EcarX till Göteborg för att etablera sitt Europa-kontor. Och nu bekräftar EcarX och Volvo Cars ett samarbetsavtal för framtidens informationssystem i bilar från Volvo och Polestar.

EcarX har tidigare arbetat tillsammans med bilmärken inom Geely-koncernen, som Lynk & Co, Geely och Proton, och avtalet är ett bevis på det utökade samarbetet som Volvo Cars och Geely Holdings meddelade för två veckor sedan då planerna på en fusion mellan Geely Auto och Volvo Cars lades åt sidan

Det nyutvecklade systemet som EcarX och Volvo gör tillsammans ska kunna säljas till andra märken inom koncernen men också till bilmärken utanför gruppen. 

I dag bygger EcarX ett androidbaserat system men när EcarX nu börjar arbeta tillsammans med Volvo Cars i det nya företaget ska grunden vara Android Automotive.

– Framtidens Volvobilar ska ha samma system som dagens, det blir en vidareutveckling som vi gör tillsammans med EcarX, skriver Volvo Cars Global Media Manager Maria Dagman, i ett förtydligande av det första pressmeddelandet till Teknikens Värld.

Huvudkontor i Göteborg

Samarbetet mellan EcarX och Volvo Cars ska ledas av Jan-Erik Larsson, i dag Volvos utvecklingschef i Kina. Samarbetet kommer att under senare delen av 2021 bli ett gemensamt företag med huvudkontor i Göteborg. Volvo Cars ska äga 60 procent av det nya företaget.

EcarX:s verksamhet i Europa leds från Göteborg av Peter Rogbart. Företaget startades i Kina av Geely för fyra år sedan och har på kort tid etablerats som koncernens utvecklare av informationssystem. Företaget har 70-100 anställda i Göteborg och även det nya företaget kommer att nyanställa under sommaren.

Volvo Cars och Polestar var de första biltillverkare som presenterade Google-baserade operativsystem i modellerna Polestar 2 och XC40 Recharge P8 AWD. Volvo Cars utvecklingschef Henrik Green säger i en kommentar till samarbetet med EcarX att Volvo nu kan snabba på utvecklingen och bygga vidare på det som skapades tillsammans med Google.