Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo presenterar nya motorer – Drive-E

Nu presenterar Volvo sin nya, fyrcylindriga drivlinefamilj. Under namnet Drive-E lanseras två nya grundmotorer med 120–300 hästkrafter. Bland nyheterna finns en fyrcylindrig motor med turbo och kompressor. Dessutom – en ny åttastegad automatlåda.

Glöm femmor och sexor, för Volvo är det fyrcylindrigt som gäller framöver. I dag presenteras den nya motorfamiljen som går under samlingsnamnet Drive-E under ledorden att antalet cylindrar inte längre är viktiga för kraft och körbarhet.

 Volvos nya motorer utgår från två nya konstruktioner: En fyrcylindrig bensinmotor och en fyrcylindrig dieselmotor. Dieselmotorerna är konstruerade för att utveckla mellan 120 och 230 hästkrafter och den stora nyheten kallas i-Art som ger nya möjligheter att kontrollera insprutningen. Varje insprutare får en egen minidator som övervakar insprutningstrycket och i-Art-systemet kan därmed se till att den ideala mängden bränsle sprutas in vid varje förbränningscykel. Man höjer också insprutningstrycket rejält.

 –Man kan beskriva vår ökning av trycket till exceptionella 2 500 bar tillsammans med införandet av i-Art som nästa steg i en revolution för dieselmotorer. Det är ett genombrott som kan jämföras med när vi uppfann lambdasonden för katalysatorn 1976. Ytterligare en unik uppfinning för personbilar från Volvo, säger Derek Crabb Vice President Powertrain Engineering på Volvo Cars.

 Den nya generationen bensinmotorer ska ge mellan 140 och drygt 300 hästkrafter och här är det nya varianter av överladdning som är nyckeln till framgång. Den kraftfullaste versionen, T6, överladdas dels med kompressor som förstärker den nedre delen av momentkurvan, dels med turbo som får upp farten när luftflödet ökar.

 Alla nya Drive-E-motorer är förberedda för att i framtiden kunna kopplas till en hybriddrivlina. De kompakta fyrcylindriga motorerna gör det möjligt att montera en elmotor både framför och bakom och Nyckelkomponenter som den integrerade startmotorn och generatorn (ISG) kan enkelt monteras.

 Volvo S60, V60 och XC60 blir först ut med de nya Drive-E-motorerna och kan fås med motoralternativen T5 med 245 hästkrafter, T6 med 306 hästkrafter och D4 med 181 hästkrafter. T5- och D4-motorerna kommer även att finnas i nyligen ansiktslyfta V70, XC70 och S80. Volvo introducerar dessutom en ny åttastegad automatlåda som kopplas till de nya motorerna.