Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Uppblåsbar bilbarnstol från Volvo
Uppblåsbar bilbarnstol från Volvo
Uppblåsbar bilbarnstol från Volvo
Uppblåsbar bilbarnstol från Volvo

Volvo presenterar uppblåsbar bilbarnstol

Volvos säkerhetstänk under många årtionden har även involverat barnens säkerhet. Det senaste från Volvo är en bilbarnstol – som är uppblåsbar och som därmed är enkel att packa ner när den inte används.

Barnsäkerhet i bilen – lite historia

 För 50 år sedan, 1964, togs den första bilbarnstolsprototypen fram av läkaren och Chalmers-professorn Bertil Aldman med assistans från Volvo. Testerna med stolen genomfördes i en PV544.

 Tre år senare, 1967, hade Volvo en lösning för barnsäkerhet som gick ut på att främre passagerarsätet var vändbart och att extra stoppat ryggstöd med remmar höll barnet på plats. Denna märkliga bilbarnstol såldes som tillbehör till Amazon.

 Ytterligare fem år senare, 1972, presentade Volvo sin första bakåtvända bilbarnstol med stöd för barnets nacke.

 Året efter, 1976, kom Volvo med en världsnyhet när de lanserade bälteskudden för barn som hunnit bli några år. Med bälteskudden satt, och gör det fortfarande, barnen framåtvända.

 Världens första i sätet inbyggda bilbarnstol lanserades 1990 i Volvo 960. Då var det mittplatsen bak som gällde. 1995 kom dubbla inbygga bilbarnstolar, vänster och höger plats i baksätet, i S40.

 1999 kom världens första bakåtvända Isofix-anpassade bilbarnstol som var två stolar i en. Dels för spädbarn och dels för barn upp till fyra års ålder. Allt rymdes och monterades i samma Isofix-ram.

 Volvo presenterade 2007 världens första inbyggda tvåstegsbälteskudde i V70. Med två sitthöjder i samma kudde sitter bältet bättre över barnet oavsett storlek. Dessutom hade kudden justerbara belastningsgränsade.

I dag: uppblåsbar bilbarnstol

Nu är det 2014 och det är hela sju år sedan Volvo tog fram något riktigt innovativt inom barnsäkerhet i samband med bilåkning. Men nu är de på banan igen när de presenterar världens första uppblåsbara bilbarnstol.

Denna bakåtvända bilbarnstol sägs vara minst lika säker som de bästa stolarna på marknaden i dag, men med den skillnaden att den med ett knapptryck tappas på luft och därefter kan packas ihop för att stuvas undan utan att skrymma, eller om man vill bära den med sig (väger endast fem kilo). När den ska användas igen är det bara att sätta igång den inbyggda pumpen som ser till att du har bilbarnstolen tillgänglig igen på mindre än 40 sekunder.

Den uppblåsbara bilbarnstolen är gjord i ett textilmaterial som är oerhört tåligt, slitstarkt och som tål höga tryck. Materialet är framtaget av militären för att användas till uppblåsbara flygplan. Materialet används även flitigt inom båtindustrin.

Det är inte enbart egenskapen att kunna blåsas upp som får en att häpna. En annan detalj som är i teknisk framkant är att Volvos uppblåsbara bilbarnstol är utrustad med bluetooth-kommunikation. På så vis kan man på avstånd blåsa upp den eller tömma den luft, men även ta del av andra funktioner som Volvo inte nämner närmare i dagsläget.

Det är Volvo Monitoring och Concept Center i Los Angeles, med projektledare Maria Hansson i spetsen, som har tagit fram denna praktiska bilbarnstol. Dock rör det sig om en konceptstol i dagsläget och Volvo nämner ingenting om någon eventuell lansering eller ett datum.

https://youtu.be/nBu12_xNb2E?width=575&height=353