Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volvo Cars USA

Volvo satsar på automatiserad kontroll av bil

En snabb besiktning av skicket på din bil.

Det tänker Volvo Cars i USA lösa med hjälp av en maskin som kontrollerar bilen på några sekunder.

Bilhandlare runt om i världen fruktar bilföretagens satsning på direktförsäljning på internet. Återförsäljarnas roll skulle minska i betydelse och mer eller mindre bara bli en leverantör av nya bilar, ett serviceställe och en plats för begagnade bilar.

Nu kommer Volvo Cars med nästa stora hot mot verkstäder och återförsäljare. USA ska Volvo lansera en maskin som på ett par sekunder kontrollerar bilens skick. Maskinen använder höghastighetskameror från israeliska UVeye som kontrollerar däck, komponenter nedtill och under bilen samt på andra ställen utanpå bilen för att se om något fattas eller är trasigt.

Volvo Cars ska använda maskinen för kontroller på inbytesbilar vilket ska ge bättre uppsikt av bilarnas skick avseende flera säkerhetsdetaljer.

Till att börja med kommer Volvo att installera maskinerna på östkusten men förhoppningen är att maskinen ska finnas på samtliga 280 handlare runt om i USA.

1 AV 6
Foto: Volvo Cars USA
2 AV 6
Foto: Volvo Cars USA
3 AV 6
Foto: Volvo Cars USA
4 AV 6
Foto: Volvo Cars USA
5 AV 6
Foto: Volvo Cars USA
6 AV 6
Foto: Volvo Cars USA

Används i produktionen

Volvo Cars har samarbetat med UVeye sedan 2019 och bland annat använt deras kameror för att kontrollera kvaliteten vid produktionen.

– Det här är ett ”home run” för våra handlare, säger Rick Bryant, vicepresident för Volvo Cars försäljning i USA, i ett pressmeddelande.

– UVeye-maskinen kommer att ge oss ytterligare en nivå av trovärdighet i våra inspektioner, för oss, för återförsäljarna och för kunderna.

Det finns tre saker som UVeye-maskinen klarar av:

Helios: en slags skanner som ser bilen från undersiden. Kan upptäcka oljeläckage och skick på däcken samt om det är rätt däck.

Artemis: en mer noggrann kontroll av däcken gällande tryck, specifikationer, skador och slitage.

Atlas: tittar på bilen runtom, 360 grader, och ser skador på lack och plåt samt skador på stötfångare, dörrhandtag, vindruta, grill samt sido- och takrutor.

https://youtu.be/-lOODC_sq6g

Enligt Volvo Cars ska maskinen kunna snabbt identifiera säkerhetsproblem på bilen. Den som köper en maskinkontrollerad bil ska också kunna vara trygg med att den är säker. Det ska också gå snabbare att hitta eventuella fel och få bilen på service. Maskinen ska också ta bilder på bilen för att gamla och nya ägare ska kunna se vad som eventuellt är eller har varit fel.

Volvo Cars ser att de kan snabbt kontrollera inbytesbilar och få en bra kunskap om bilen som de får in i bilhallen.

MISSA INTE: Provkörning av uppdaterade Volvo XC60 laddhybrid med extra lång räckvidd