Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo satsar på avancerad röststyrning med hjälp från Microsoft

Det var i slutet av förra året Volvo presenterade sitt nya samarbete med Microsoft, nu presenterar de ett nytt teknikområde som de banar väg för tillsammans med det multinationella teknikföretaget.

https://youtu.be/72BgTi8MFTc

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

I november 2015 blev det officiellt – Volvo Cars och Microsoft har inlett ett tekniksamarbete som ska få Volvo-bilarna att ta steget in i framtiden, på många olika plan. Då visade Volvo och Microsoft upp ett nytt sätt att presentera bilar för blivande kunder, en holografisk dator ger spekulanten en tredimensionell, virtuell bild att leka med framför ögonen.

På pågående CES-teknikmässan i Las Vegas visar Volvo och Microsoft upp nästa steg i sitt partnersamarbete. Med hjälp av det amerikanska företagets aktivitetsarmband Microsoft Band 2 tar man kommunikationen med Volvo-bilen till en ny nivå, nämligen den röststyrda.

När en bil och ett aktivitetsarmband är sammankopplat kan ägaren/föraren (eller vem det nu är) prata med bilen och ge den instruktioner. Ungefär som David Hasselhoff gjorde med sin KITT i Knight Rider.

Via armbandet kan man exempelvis ställa in navigationssystemet, starta bränslevärmaren, låsa och öppna dörrarna, blinka med lamporna och aktivera bilens signalhorn.

För att utföra någon av nämnda manövrar måste bilen var utrustad med Volvo On Call (VOC). Således är det inte alla marknader som kommer att kunna dra nytta av den nya tekniken, endast marknader där VOC:s saluförs tillgängliggör funktionerna, däribland Sverige, Norge, Danmark och många andra europeiska länder.

Under våren 2016 kommer Volvo att släppa röststyrningsfunktionerna via VOC och Microsoft Band 2.

– Volvo vill ge en så enkel och bekväm bilupplevelse som möjligt, och detta genom att använda den senaste tekniken på ett relevant och inspirerande sätt. Röststyrning är bara början vad gäller digitala hjälpfunktioner, säger Thomas Müller som är Vice President för Electrics/Electronics & E-Propulsion på Volvo Car Group.

– Vi använder inte teknik för teknikens skull när vi tar fram nya lösningar. Om tekniken inte gör kundens liv enklare, bättre, säkrare eller roligare är den inget för oss. Ärligt talat, vem har inte drömt om att kunna prata med sin bil via ett digitalt armband? undrar Klas Bendrik som är Senior Vice President och Group Chief Information Officer på Volvo Car Group.

– Vårt nuvarande samarbete med Volvo fortsätter generera banbrytande teknik som ger en ännu bättre bilupplevelse. Vi är alldeles i början med att upptäcka vad teknik kan göra med förarens säkerhet och produktivitet, säger Peggy Johnson som är Executive Vice President för Business Development på Microsoft.

I filmen ovan ser vi en kille som kommunicerar med sin XC90 när han sitter på ett fik. Förutom att han har en väldigt ”reklamig” röst så upprepar han ”Volvo” jämt och ständigt. Ska det behövas sägas varje gång man ger sin bil (som vet att den är en Volvo) instruktioner, så att alla på fiket vet att du kör en teknikspäckad Volvo? Det kan vara för att armbandet ska veta var instruktionen ska riktas (och att man i så fall borde kunna döpa sin bil till vad som helst), eller så är det kanske bara för filmens skull? Det återstår att se när tekniken väl lanserats i vår.