Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo ska leverera tiotusentals bilar till Uber

Volvo Cars har tecknat ett avtal med samåkningsföretaget Uber om att under tre års tid leverera tiotusentals bilar med grundläggande autonoma funktioner.

Samåkningsföretaget Uber, som flera gånger har varit i blåsväder för att röra sig i gråzoner, storsatsar på att få ut stora flottor av självkörande taxibilar, eller robotaxi-bilar som de också kallas. Uber har sökt en samarbetspartner inom bilindustrin och nu har de funnit en – Volvo.

Svenska Volvo Cars och Uber har nämligen skrivit ett ramavtal om att mellan 2019 och 2021 leverera upp till 24 000 så kallade basfordon som är kompatibla med självkörande tekniker. Modellen ifråga är XC90 som specialutformats i samarbete mellan de båda företagens ingenjörer. Bilarna som levereras kommer att vara utrustade med all nödvändig säkerhet och grundläggande självkörande teknik som sedan kryddas med Ubers egenutvecklade självkörande teknik.

– Vår målsättning är att vara den mest eftertraktade billeverantören för självkörande samåkningstjänster över hela världen. Dagens överenskommelse med Uber är ett tydligt exempel på en ny strategisk inriktning för oss, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson.

– Vi är otroligt glada över att kunna utöka vårt partnerskap med Volvo. Den här nya överenskommelsen visar vägen mot massproducerade självkörande bilar i stor skala. , säger Jeff Miller, ansvarig för bilsamarbeten på Uber.

Basbilen som Volvo ska leverera till Uber är densamma som Volvo själva använder i företagets utveckling av autonoma bilar. 2021 ska Volvos första självkörande bilar lanseras.