Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volvo Cars

Volvo slutar med läder i sina elbilar

Volvo Cars meddelar att man ska sluta använda läder i sina elbilar. Orsaken uppges vara dels ur miljö- och hållbarhetssynpunkt, dels för djurens välbefinnande.

Biltillverkaren menar att man nu gör ett ”etiskt ställningstagande för djurens välbefinnande” genom att förnya sina materialval i elbilarna. Från och med nya C40 Recharge ska alla nya elbilar från märket vara helt fria från läder.

Företaget har som mål att 25 procent av materialen i deras nya bilar ska vara återvunnet och biobaserat senast 2025. Därför arbetar man nu för att hitta högkvalitativa och hållbara källor för material som i dag redan används i bilindustrin. Bolaget strävar också efter att deras leverantörer ska använda 100 procent förnybar energi 2025.

Nordico, ett nytt interiörmaterial som Volvo Cars har skapat, kommer snart att bestå av textilier tillverkade av bland annat återvunna PET-flaskor, biobaserat material från skogar i Sverige och Finland samt korkar som återvunnits från vinindustrin. Nordico är planerat att göra debut i nästa generation Volvo-modeller.

Bolaget meddelar också att de kommer erbjuda olika alternativ av ullblandningar från leverantörer certifierade för ansvarsfull anskaffning. Detta för att Volvo Cars strävar efter att säkerställa spårbarhet och djurskydd.

– Att vara en progressiv biltillverkare innebär att vi nu måste ta itu med alla hållbarhetsområden, inte bara koldioxidutsläpp. Ansvarsfulla inköp är en viktig del av arbetet, inklusive respekt för djurens välbefinnande. Att vi slutar använda läder i våra elbilar är ett bra nästa steg mot att ta itu med denna fråga, säger Stuart Templar, chef för global hållbarhet på Volvo Cars.

Volvo C40 Recharge interiör.Volvo C40 Recharge interiör.Volvo C40 Recharge interiör.
1 AV 3
Volvo C40 Recharge interiör.
Foto: Volvo Cars
2 AV 3
Foto: Volvo Cars
3 AV 3
Foto: Volvo Cars

I samband med ovanstående tillkännagivande publicerar Volvo Cars rapporten The Rise of Conscious Design. Rapporten bygger på forskning, intervjuer och insikter från flera olika branscher. Slutsatserna återspeglar i hög grad märkets egen vision om framtiden för material.

– Vi har en vision om vart vi ska gå i framtiden, och där är det första steget att se till att vi använder oss av hållbara, naturliga och återvunna material. Nästa utmaning är att ändra vad vi gör med dessa material, vare sig det är att tillverka bildelar som håller för evigt, återför dem till den cirkulära ekonomin eller att de återgår till jorden, säger Robin Page, designchef på Volvo Cars.