Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ratten i mitten.
Ratten i mitten.
Ratten i mitten.
Ratten i mitten.

Volvo söker patent för flyttbar ratt

På franska sidan om Engelska kanalen kör du en vänsterstyrd bil, på brittiska sidan kör du samma bil – som nu är högerstyrd. Det kanske blir möjligt i framtiden, baserat på de ritningar Volvo skickat till amerikanska patentverket.

Volvo har ett antal patent som har förändrat bilvärlden under årens lopp. Det mest kända som de var delaktiga i är förmodligen det moderna trepunktsbälte som säkerhetsingenjör Nils Bohlin utvecklade och fick patent på 1958. Året därpå började Volvo montera det revolutionerande bältet i sina bilar.

Nu har Volvo ett annat möjligt epokavgörande patent på gång. Till amerikanska patentverket (United States Patent and Trademark Office) har man i september i år skickat in ritningar och beskrivningar av en flyttbar förarplats. Kreatörerna bakom är Niklas Palm och Jonas Göthlin, båda Volvo-anställda.

Som bilderna visar ska ratt och förarinstrumentering kunna placeras på både höger och vänster sida i samma bil. Paketet, som flyttas på en skena på instrumentbrädan, kan även placeras på andra positioner, exempelvis centralt i kupén.

LÄS OCKSÅ: Historien om Volvos säkerhetskoncept

Ratten till vänster (notera knapparna på rattnavet).
Ratten till vänster (notera knapparna på rattnavet).
Ratten till vänster (notera knapparna på rattnavet).
Ratten i mitten.
Ratten i mitten.
Ratten i mitten.
Ratten till höger.
Ratten till höger.
Ratten till höger.
1 AV 3
Ratten till vänster (notera knapparna på rattnavet).
2 AV 3
Ratten i mitten.
3 AV 3
Ratten till höger.

Syftet är att självkörande, så kallade autonoma, fordon i framtiden inte ska behöva ha en förare sittandes i en dedikerad stol (förarstolen) för att ha tillgång till ratt, instrumentering och pedaler, om föraren blir tvungen att ta över kontrollen av fordonet. Grejerna flyttas helt enkelt till den plats där mest lämpade person sitter.

En traditionell rattstång fungerar inte i den här typen av lösning, här är det så klart steer-by-wire som gäller, det vill säga en elektronisk överföring från ratt till hjul.

LÄS MER: Historien om Volvo Amazon

Trycksensorer under golvmattan i stället för de vanliga pedalerna.

Pedalerna flyttas däremot inte mellan de olika positionerna utan här har de båda Volvo-ingenjörerna kommit fram till att en typ av tryckplattor (sensorer) är placerade på exempelvis både vänster och höger sida, ungefär på samma plats som vanliga gas-, broms- och kopplingspedaler är placerade.
Är ratten på höger sida är det endast denna sidas tryckplattor som är aktiverade, och är ratten på vänster sida stängs de högra tryckplattorna av medan de vänstra aktiveras.

Patentansökan visar även en variant där bara ratten flyttas men där förarinstrumenteringen (mätarhuset) sträcker sig över hela instrumentbrädans bred.

LÄS OCKSÅ: Historien om Volvo P1800

Framtiden skulle mycket väl kunna bjuda på flyttbar förarinstrumentering, dels av ovan nämnda skäl men också för att det skulle innebära för biltillverkarna en mindre komplex tillverkning av bilar. I dag måste många bilar tillverkas i både vänster- och högerstyrda utföranden vilket är kostsamt.

Du kan se fler bilder och läsa mer om patentansökan här.