Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo tror på induktiv laddning

Nu presenteras resultaten från Volvos utvecklingsprojekt av induktiv laddning av elbilar. Volvos slutsats är att det fungerar och att trådlös laddning har en lovande framtid.

Biltillverkarna kämpar fortfarande för att få till en gemensam standard för utformning av laddkablar och –stationer men Volvo har siktet inställt på nästa steg – trådlös, så kallad induktiv laddning. För drygt två år sedan gav sig Volvo in i forskningsprojektet Continuous Electric Drive (CED) vars syfte var att utveckla teknik för induktiv laddning av elbilar. Nu uttalar sig Volvo för första gången om resultatet av projektet.

 – Induktiv laddning har stor potential. Trådlös teknik är ett bekvämt och effektivt sätt att överföra energi. Studien visar också att det är säkert. Det finns än så länge ingen standard för induktiv laddning men vi fortsätter att forska och utreda möjligheterna för tekniken i våra hybrid- och elbilsprojekt, säger Lennart Stegland, ansvarig för elektriska drivsystem på Volvo Car Group.

 Den trådlösa laddningen innebär att en laddplatta placeras i marken, exempelvis på en garageuppfart eller i ett garage, som bilen kan ställa sig över. Laddplattan, som består av en spole, genererar ett magnetfält som trådlöst överför energi till bilens induktiva laddningsmottagare. Energin som överförs är växelström men omvandlas till likström i bilens spänningsomformare som laddar bilens batteri.

 Testerna visar att en Volvo C30 Electric, med 24 kWh-batteri, kan laddas fullt på 2,5 timmar, utan kabel. Projektet initierades av belgiska teknikföretaget Flanders’ Drive och med på ett hörn var även Bombardier och Van Hool.