Volvo utvecklar bilar som du aldrig behöver tanka

Skulle det vara skönt att slippa besöka macken för påfyllning av bränsle? Det kan bli verklighet i framtiden om Volvos senaste projekt med ”självtankande” bilar går som tänkt.

Volvo utvecklar inte bara självkörande bilar – Volvo Drive Me – som i framtiden ska låta oss kunna koppla av baken ratten. I utvecklingen mot allt mindre mänsklig kontakt med bilen tittar Volvo nu också på möjligheterna att ta fram ”självtankande” bilar som gör att du inte längre behöver besöka macken för att fylla på bränsle.

Det är brittiska Daily Mail som rapporterar att Volvo utvecklar bilar som du själv inte ska behöva tanka. De skriver att Volvo oftast inte pratar om sina innovationer och att de svarar ”kanske” när ämnet ”självtankande” bilar förs på tal.

– Grejerna på Internet har kommit till fordonsindustrin och den utbredda användningen av smarta telefoner öppnar upp för nya möjligheter i vad du kan göra för att ansluta en bil med en kund, säger Volvos IT-chef Klas Bendrik till tidningen.

Nu är det inte bilar som tankar sig själv som det syftas på med ”självtankande”, därav citattecknen. I stället är det kommunikation mellan bilen och en smart telefon som avses. När nivån i bilens bränsletank börjar närma låg skickas via telefonen ett meddelande till en mobil bränslepåfyllningsenhet (typ en tankbil) som besöker bilen när den står parkerad. Med en engångskod kan tanklocket öppnas och bränsle fyllas på, utan att bilägaren eller föraren behöver närvara. När denna kommer tillbaka till bilen är tanken full.

Klas Bendrik berättar att Volvo redan har testat ett snarlikt system där Volvo-föraren kan få bud levererade till bilen i stället för till hemmet eller arbetsplatsen. Det kan vara praktiskt på arbetsplatser där anställda inte får ta emot personliga paket under arbetstid.