Volvo utvecklar trådlös laddning av elbilar
Tänk dig att du kommer hem med din elbil och batterierna behöver laddas. Du rullar in i garaget och uppladdningen sätter igång direkt, utan att du behöver eluttag eller laddkabel.
Många, men inte alla, är överens om att elbilar är framtiden. Med många elbilar i garage och på parkeringsplatser blir det många eluttag och mycket kablage vart man än vänder blicken. Men det finns en lösning på problemet, en lösning som kallas induktiv laddning och som egentligen inte är mycket mer avancerad än när du laddar din eltandborste.
Induktiv laddning fungerar genom att energi överförs trådlöst till bilens batteri. Volvo har nu gett sig in i ett projekt kallat Continuous Electric Drive (CED) för utveckling av induktiv laddning av elbilar. I projektet ingår dessutom bland annat belgiska teknikföretaget Flanders’ Drive.
De inblandade parterna utvecklar en laddplatta som placeras i marken, exempelvis på en garageuppfart eller i ett garage, som bilen kan ställa sig över. Laddplattan, som består av en spole, genererar ett magnetfält som trådlöst överför energi till bilens induktiva laddningsmottagare. Energin som överförs är växelström men omvandlas till likström i bilens spänningsomformare som laddar bilens batteri.
Ett batteri på 24 kWh (kilowattimmar), som det som finns i Volvo C30 Electric, beräknas ta 80 minuter att ladda. Laddsystemet som är under utveckling och ska utvärderas är dimensionerat för 20 kWh.
– Målet är givetvis att det ska vara så smidigt som möjligt att äga och använda en elbil. En Volvo C30 Electric som ska anpassas för att ta emot induktiv ladding överlämnas den 19 maj till Flanders' Drive. Det var också det formella startskottet för projektet. Andra medaktörer är förutom Volvo och Flanders' Drive, som ägs av den belgiska staten, också busstillverkaren Van Hool samt spårvagnstillverkaren Bombardier, berättar Johan Konnberg, projektansvarig från Specialvagnar inom Volvo Personvagnar.
I dag finns inget färdigutvecklat system för induktiv laddning av elbilar på marknaden. Någon gemensam standard finns därmed inte, något som är ett måste för att framtida system ska fungera så smidigt som möjligt.
– I projektet ingår också att bygga in denna teknik i vägen och ta energi direkt för att köra bilen. Det är en smart lösning som ligger en bit in i framtiden, avslutar Johan Konnberg.
Tänk dig att i framtiden kunna köra din elbil samtidigt som den laddas via laddplattor i vägbanan. Det vore något det.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se