Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo visar revolutionerande batteriteknik

Inom en snar framtid kan en baklucka eller en motorhuv ersätta bilens vanliga batteri. Volvo presenterar nu unik teknik som gör att karosskomponenter också kan fungera som uppladdningsbara batterier.

För drygt tre år sedan gick Volvo Personvagnar som enda biltillverkare in i ett forskningsprojekt. Nu visas resultatet – karosskomponenter som fungerar som uppladdningsbara batterier.

 Resultatet av forskningsprojektet är ett avancerat nanomaterial bildat av kolfiber och polymerharts i kombination med strukturella superkondensatorer. De nya nanobatterierna omges av kolfiber som formas till karosskomponenter, till exempel dörrar, tak eller motorhuv. Materialet kan inte bara ersätta det vanliga 12-voltsbatteriet utan även användas för att lagra bromsenergi eller laddas från en extern källa.

 Forskningsprojektet startades på initiativ av Imperial College i London och totalt ingick nio europeiska företag. Projektet fick 35 miljoner kronor i stöd från EU och nu har Volvo färdigställt två komponenter för testning och vidare utveckling. Det handlar om en baklucka och en motorkåpa till en Volvo S80.

 Bakluckan är en fullt fungerande energilagringskomponent som mycket väl skulle kunna ersätta vanliga batterier i dagens bilar, dessutom är den lättare än en vanlig baklucka i plåt. Motorkåpan har tagits fram för att ersätta bilen start/stopp-batteri men som en ren bonus är den stark nog att även ersätta fjäderbensstaget. Därmed sparas omkring 50 procent i vikt.

 Volvo vill inte säga något om när den nya tekniken kan sättas i fullskalig serieproduktion men pekar ut framtida elbilar som lämpliga användningsområden för tekniken. Man tror att vikten hos en elbil där alla komponenter ersättas med det nya materialet skulle minskas med drygt 15 procent.

https://youtu.be/ETCerc9xQxc?width=575&height=353