Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvos förarlösa fordonståg Sartre på film

I morse kunde du här på teknikensvarld.se läsa om Sarte-projektet som Volvo är inblandade. Nu kan du se filmen hur det förarlösa vägtåget fungerade och såg ut under testerna i Spanien nyligen.

Safe Road Trains for the Environment, eller kort och gott Sartre, där bland annat Volvo och SP Sveriges tekniska forskningsinstitut är inblandade har nyss testats på allmän väg för första gången.

 I testet körde man ett ”förarlöst” fordonståg bestående av två lastbilar och tre Volvo-bilar som automatiskt höll hastighet och avstånd samtidigt som annan vanlig trafik fanns med i bilden.

 I filmen nedan får vi se Sartre presenteras och delar av den 20 mil långa resan som systemet testades under. Linda Wahlström, ansvarig för Sartre-projektet hos Volvo, berättar bland annat att andra passerande bilister tyckte det var en märklig syn att se henna läsa en tidning när hon satt bakom ratten. Hon säger också att systemet har tagits fram för att, bland mycket annat, ska eliminera mänskliga fel bakom ratten och att bränsleförbrukningen sänks i och med lägre luftmotstånd.

 Vill du läsa mer om Sartre efter att du sett filmen klickar du här.

https://youtu.be/0O8CicQ8bE8?width=575&height=353