Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvos nya teknik bevakar dina ögon

Tar du blicken från vägen så larmar bilen, det är tanken bakom Volvos och Autolivs nya säkerhetssystem – som övervakar dina ögon. Systemet ska finnas i din nya bil inom några år.

Ett varnande pip från bilen när du tar blicken från vägen för att hålla på med radio eller smartphone, skulle det kunna vara något för dig? Precis ett sådant system håller nu Volvo på att utveckla tillsammans med AUtoliv, rapporterar Ny Teknik.

– Distraktion är den vanligaste orsaken till olyckor i trafiken, säger Ola Boström, Autolivs projektledare, till tidningen. Systemet, som består av en kamera på instrumentpanelen, finns redan i form av färdiga prototyper. Kameran analyserar ögonen på föraren, och mer specifikt dess symmetri, exempelvis hur mycket av ögonvitorna som syns. Går blicken från vägen mer än två sekunder varnas föraren av ett pip.

Systemet ska nu testas i bilar hos tio Volvoanställda, och en stor mängd data ska samlas in, med start i april nästa år. Kameran ska tränas på att känna igen människor med olika ansiktsform, smink och med och utan glasögon. Dessutom ska det kontrolleras ifall förarens beteende förändras på grund av varningssystemet. Om sättet föraren gasar, bromsar, vilket avstånd som hålls tillframförvarande bil och vägkant, samt förstås ifall blicken riktas mer mot vägen.

Volvos målsättning är att systemet inom några års ska hamna i serieproducerade bilar. I alla fall innan år 2020. Men samtidigt finns ett viktigt hinder som måste övervinnas – kostnaden. ”Systemet får aldrig spridning om vi inte får ner kostnaden”, säger Ola Boström. Han vill inte nämna någon siffar på priset i dagsläget, men komponenkostnaden måste ner till under 500 kronor, säger han till Ny Teknik.