Volvos Sartre-projekt gick som tåget
Ett nästintill förarlöst fordonståg har framförts automatiskt på allmän väg i Spanien. Bakom projektet som visar hur framtidens pendlare tar sig fram står bland annat svenska Volvo.
Det är inte bara Google-bilen som kan köra omkring utan några större insatser från föraren. Under ett test på allmän motorväg i Spanien testade Volvo frukterna av sitt pågående Sartre-projekt (Safe Road Trains for the Environment, motsvarande säkra vägtåg för miljön) vilket var första gången ett så kallat fordonståg framfördes på allmän väg.
En ledarbil med en professionell förare bakom ratten körde framför en lastbil, en Volvo XC60, V60 och en S60 som utrustats med ett system av kameror, radar och lasersensorer. Systemet övervakar sedan trafiken, dels efter hur ledarbilen kör och dels genom att övervaka övrig trafik genom trådlös kommunikation.
Projektet är ett samarbete mellan Ricardo UL Ltd, Applis+ Idiada, Robotiker, Institut für Kraftfahrzeuge Aachen (Ika), Sveriges tekniska forskningsinstitut SP, Volvo Technology och Volvo Personvagnar.
– Vi körde 200 kilometer på en enda dag och testet gick verkligen bra. Vi är helnöjda, säger Linda Wahlström, ansvarig för Sartre-projektet på Volvo PV i ett pressmeddelande.
Sartre-projektet syftar till att förbättra trafiksäkerheten, minska miljöpåverkan och, genom hastighetsreglering, minska risken för köer. Eftersom bilen genom ledarbilen tar hand om själva körningen blir förarna resenärer, och försöket på allmän motorväg i Spanien var en milstolpe för projektet.
– Vi har lärt oss massor under den här perioden. De flesta tror att självgående bilar är science fiction, men sanningen är den att tekniken redan finns. Ur rent konceptuell synpunkt fungerar det utmärkt och fordonståg kommer att finnas i någon form i framtiden, säger Linda Wahlström.
Under övningen kördes bilarna i 85 kilometer i timmen med ett avstånd på sex meter mellan bilarna, men försök har även gjorts med avstånd på mellan fem och 15 meter.
– Vi har fokuserat intensivt på att ändra så lite som möjligt i befintliga system. Allt ska fungera utan några infrastrukturförändringar på vägarna eller dyrbara extra komponenter i bilarna. Frånsett programvaran som tagits fram inom projektets ram är det egentligen bara det trådlösa nätverket mellan bilarna som skiljer dem från de andra bilarna i utställningshallarna i dag, fortsätter Linda Wahlström.
Se även film från testkörningen i Spanien.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se