Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvos vd: Självkörande bilar långt bort

Volvos vd Jim Rowan säger att att helt självkörande bilar fortfarande är långt borta. Han anser också att det nuvarande systemet är nonsens.

För snart ett år sedan tillträdde Jim Rowan som vd för Volvo och ersatte då Håkan Samuelsson. Sedan dess har det nya flaggskeppet EX90 lanserats och förutom att vara helt eldriven kommer den utrustad med en hel del avancerad teknik för att möjliggöra helt autonom körning.
Men enligt Jim Rowan är det fortfarande är långt kvar tills helt självkörande bilar kan börja användas, trots att tekniken är mogen. Problemet ligger i lagstiftningen. Han anser också att det nuvarande systemet med att klassificera självkörande bilar i fem nivåer är nonsens. Enligt honom finns det bara två nivåer av autonomi. Med händerna på ratten eller utan händerna på ratten.
– Tekniken för full autonom körning finns redan. Kan vi köra bilen helt autonomt? Ja. Men tillåter lagstiftningen det? Nej. Så jag tror att lagstiftning kommer att vara hindret mot ett fullständigt antagande av helt autonom körning mer än vad tekniken kommer vara, säger Jim Rowan i en intervju med australiska Car Expert.

Men det betyder inte att Volvo kommer att sluta utveckla tekniken då man nu håller på att vidareutveckla mjukvaran för att möjliggöra autonom körning.
– Jag är ganska säker på att vi kommer att ha tekniken för att göra det när lagstiftningen tillåter att det händer under vissa förhållanden, säger Jim Rowan.

Nya Volvo EX90 som kommer våren 2024 är utrustad med bland annat åtta kameror, lidar, fem radarsensorer, och sexton ultraljudssensorer.
Jim Rowan gav i intervjun även en känga till företag som Elon Musks Tesla.
Att bara bygga upp en hajp kring ogrundade påståenden om utveckling av förarlösa fordon ökar inte längre aktievärdet som de gjorde för några år sedan enligt Jim Rowan.