Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Vi tittar tillbaka på året som gått på ett lite annat vis...
2 AV 2
Foto: ZF Friedrichshafen

ZF lanserar uppvärmda säkerhetsbälten

Värmetrådar i säkerhetsbältet ska hålla passagerarna varma. Enligt tillverkaren ska det spara energi. Ännu vet vi inte om det blir verklighet. 

Kylan biter i kinderna. Det gnekar från det frusna dörrhandtaget. Du får dra lite extra för att dörren ska gå upp. Men snart får den elektriska värmen i säten och ratt dig att tina upp. Det enda du drar dig för är att dra på det kalla, hemska säkerhetsbältet. 

Men frukta icke! Den tyska underleverantörsjätten ZF Friedrichshafen har en lösning på problemet: eluppvärmda säkerhetsbälten. 

Bakom idén finns faktiskt en sund logik. Elbilar använder en försvarlig del av den tillgängliga batterikapaciteten för att värma upp kupéluften vid kall väderlek. Om man i stället kan värma upp passagerarna utan att behöva värma upp resten av kupén skulle mycket vara vunnet. ZF påstår att tekniken skulle kunna öka räckvidden med upp till 15 procent. 

Värmetrådarna är invävda i bältet.
Värmetrådarna är invävda i bältet.
Värmetrådarna är invävda i bältet.
1 AV 2
Värmetrådarna är invävda i bältet.
Foto: ZF Friedrichshafen
2 AV 2
Foto: ZF Friedrichshafen

Tanken är just att de uppvärmda bältena, som håller 36–40 grader Celsius, ska användas tillsammans med sätes- och rattvärme för att hålla passagerarna på gott humör. Värmetrådarna är invävda i bältet och bidrar till en minimalt ökad tjocklek. ZF lovar att bältet ska fungera precis som vanligt. 

Nu återstår att se om någon biltillverkare nappar på idén och att vi alltså skulle kunna kryssa för det som tillval nästa gång vi beställer en bil.