Minimonster med Hayabusamotor

Ett par glada holländare har utvecklat en hundkoja från 1962 och skapat ett monster i miniformat. Tack vare en motor från Suzuki Hayabusa toppar bilen numera över 300 blås…

En liten hundkoja är svår att inte charmas av. Bilen gjorde succé i biltävlingar under 60-talet. Trots de begränsade motorresurserna bilen hade att röra sig med besegrade den storheter som Ford Falcon med betydligt större motorer i Monte Carlo-rallyt 1964, med många fler. Utöver att visa var skåpet skulle stå är det även talande i stil med David mot Goliat att en bil inte nödvändigtvis behöver mycket effekt för att åka fort.

 Fast frågan är om David inte börjat gå på anabola inför matchen mot Goliat i fallet med Knight Motorsport Engineering. I deras tolkning av Minin har ursprungsmotorn fått stryka på foten till förmån för en 1,3 liter stor motor från Suzuki Hayabusa på 217 hästkrafter.

 Med turbo hoppar effekten upp till över 465 hästkrafter i 580 kilo hundkoja. Det ger ett effektförhållande på 800 hästkrafter per ton. Bugatti Veyron har, bara för att jämföra, en motsvarande siffra på 446 hästkrafter per ton. Det ger en acceleration 0-100 på cirka 2,8 sekunder i Minin och en toppfart på över 300 kilometer i timmen.

 För att höja säkerheten något har man valt att installera störtbur och sportstolar med uppgraderade säkerhetsbälten.

https://youtu.be/ytUzlQeYOak?width=575&height=353