Monacos monark säljer ut bilsamling

Monacos furst Albert II kommer sälja ut en stor del av sin far furst Ranier III:s bilsamling som innefattar allt från en gangstercittra till amerikanska armébilar och Porschar.

Monacos förre statschef Ranier III gjorde sig, förutom bröllopet med den amerikanska filmstjärnan Grace Kelly, känd som bilsamlare. Sju år efter hans bortgång är det dags för arvtagaren till både tronen och samlingen att rensa upp lite i de kungliga garagen vilket betyder att 38 bilar med kunglig historia snart står till försäljning.

 I den brokiga samlingen hittar man bland annat ett par gangstercittror, en Mercedes 500 SEC AMG från 1983 för 220 000 kronor, en Fiat 500 med Abarth-märken för cirka 90 000 kronor och en folkabubbla från 1976 för 52 000 kronor. Samtliga bilar har väldigt låga miltal och man får anta att en del av det kungliga apanaget gått åt till att hålla dem i skick under åren.

 Ett urval av bilarna som är till salu ser du i bildgalleriet nedan. Den 26 juli är det dags för auktionen att gå av stapeln. Skulle du vara sugen att fånga ett stycke kunglig automobilhistoria så är det Artcurial som håller i auktionen.