Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

135 000 hästkrafter starka Bloodhound SSC är färdig!

Efter många år av förberedelser och utveckling är Bloodhound SSC äntligen färdig. Om en vecka ska den visas upp för allmänheten i London. Därefter ska den slå världsrekord i hastighet på land.

https://youtu.be/krcLNgLcF9Q

Första gången vi skrev om Bloodhound SSC 

var i oktober 2008. Då var ”bilen” inte mycket mer än en idé. Åren därefter har gått ut på att förverkliga drömmarna om att utveckla vad som är tänkt att bli världens snabbaste fordon med hjul som har kontakt med backen. Bloodhound SSC är nämligen konstruerad för att sätta världsrekord i hastighet på land. 1 000 mph, 1 609 km/h, ska passeras. Ja, till och med 1 050 mph säger uträkningarna att den ska nå upp till, det motsvarar 1 690 km/h. Det är långt mer än vad som kallas gränsen för överljudsfart (ljudvallen) som vid 15 graders lufttemperatur ligger på 1 225 km/h.

Efter många och långa år sägs Bloodhound SSC nu vara klar, redo för världsrekordet. Men först ska den visas upp för allmänhet på East Wintergarden i stadsdelen Canary Wharf i London den 25 september. Så är du i London nästa vecka, passa då på att spana in ”bilen” som med både jet- och raketmotorer utvecklar sanslösa 135 000 hästkrafter. Inträdet kostar ingenting, däremot får man bara titta på Bloodhound SSC en begränsad tid för att så många som möjligt ska ha en chans att få göra detsamma.

En rolig detalj är en del av hjärtat i Bloodhound SSC är den 550 hästkrafter och kompressormatade V8:an som normalt sitter i Jaguar F-Type R Coupé. Men i denna blivande ”rekordbil” har motorn en annan uppgift än i Jaguars läckra sportcoupé, här fungerar den nämligen som bränslepump.

Du kanske imponeras av effektsiffran. 135 000 hästkrafter, det är mycket det. Men jämfört med NASA:s kraftfullaste månraket någonsin, Saturn V, står sig Bloodhound SSC:s drivlina slätt. Saturn V hade inte mindre än 32 miljoner hästkrafter, men så förbrukade den också cirka 2,7 ton raketbränsle – per sekund.