Porsche 911 RSR Foto: PictureService

2013 års Porsche 911 RSR redo för långlopp

En ny generation Porsche 911 innebär förstås också en ny långlopps-911, och nu är den här – nya Porsche 911 RSR som bland annat ska göra upp med Ferrari i 24-timmars på Le Mans.

När Porsche lanserar en ny 911 handlar det inte bara om en bil. Under de följande åren kan man vänta sig en mängd olika modellversioner, just nu går vi och väntar på nya 911 Targa och Turbo, bland mycket annat. Men Porsche bygger ju även bilar för racing och även dessa uppdateras i takt med att gatbilarna byts ut. Nu är det således dags för en ny generation 911 RSR.

 911 RSR är bilen som ställer upp World Endurance Championship, det vill säga långlopp, där den körs i klassen LM-GTE. En skillnad mot tidigare år är att 911 RSR inte ska köras i den nordamerikanska långloppsserien 2013. Porsche väljer i stället att satsa stort på 24-timmars på Le Mans, där Porsche för första gången sedan 1998 ska ställa upp med ett fabriksteam.

 Bilen som Porsche hoppas ska köra hem segern i LM-GTE-klassen baseras på den sjunde generationen 911 (997). Det innebär först och främst ett tio centimeter längre axelavstånd men även mer avancerad aerodynamik. En annan nyhet är att nya 911 RSR har en ny framvagn med fjäderben och länkarmar i stället för den gamla med McPherson-fjäderben.

 Nya RSR är lättare, okänt hur mycket lättare, och har lägre tyngdpunkt. Den sexcylindriga boxermotorn på 4,0 liter är ”optimerad i minsta detalj” men ger fortfarande 460 hästkrafter, precis som på föregående RSR. Ny är däremot den sexstegade racingväxellådan som ska vara betydligt lättare och snabbare.

 Nya 911 RSR har en alldeles speciell dekalering. Sedd uppifrån och från sidorna ser man siffran 50 tydligt och det är förstås för att uppmärksamma 911-modellens 50-årsjubileum.