110511-21 timmar kvar

21 timmar kvar…

Det gick snabbt första timmen, så snabbt att två Aston Martin-bilar snurrade och en Audibil blev till skrot.

Nu för tiden sker starten inte på klassiskt Le Mans-sätt. Nu ställer i stället bilar och förare upp längs start- och målrakan knappt en timme innan det riktiga startskottet. På given signal springer förarna till sina bilar och kör ett varv innan de återvänder till depån i cirka en halvtimme. Den riktiga starten är flygande, och odramatisk. Alla förare vet om att bilen bör hålla i helt dygn, och då finns det inte utrymme för några kollisioner. Men trots det snurrade en av de nybyggda Aston Martin-baserade LMP1-bilarna med Darren Turner bakom ratten och den andra stannade. 

Efter knappt en blev Allan McNish övermodig i sin Audi som han delar med bland annat Tom Kristensen. I ett försök att köra om både kollegan Timo Bernhard i Audi #1 och Anthony Beltoise i en Ferrari 458 kolliderade McNish och Beltoise och båda snurrade av banan. Ferrarin stannade i gruset medan Audin for in i muren med högsta hastighet. Fotografer och funktionärer fick fly vind för våg för att undkomma flygande delar. Själv stod jag just på kraschplatsen bara fem minuter innan det hände… McNish rapporteras dock ha klarat sig utan skador och Beltoise kunde bogseras upp på banan igen och ta sig till depån för egen maskin. 

I skrivande stund leder Audi #2 tätt följt av Peugeot #7 36,7 sekunder bakom och Peugeot #9 50 sekunder bakom. På fjärdeplats ligger Audi #1 och på femte och sjätte ligger Peugeot #10 och #8. Först på sjunde plats hittar vi en bensindriven bil – Lola B från Rebellion Racing med Jani Prost Bleekemolen bakom spakarna. 

Första depåstoppen skedde redan efter en halvtimme efter start, men längre in i tävlingen kommer vi se betydligt längre stinter för varje förare. Förarbyten tar tid, men att sitta fullt koncentrerad bakom ratten kräver massvis med energi. Både Peugeot och Audi kör dessutom med täckta bilar i år. Temperaturen inne i kupén lär vara näst intill olidlig för oss vanliga dödliga.