Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090327-speed-week-funäs
090327-speed-week-funäs
090327-speed-week-funäs
090327-speed-week-funäs

240 km/h på is – med motorcykel!

Rekordförsöken på isen i Funäsdalen fortsätter. Bitande kallt men i alla fall myggfritt. Nu börjar arrangörerna få upp ångan och det rullar på bra mellan körningarna. Och det går riktigt fort.

Speed Week i Funäsdalen verkar bli bra. Arrangemanget flyter i alla fall på bra och de flesta har ett stort leende på läpparna, förutom de som har problem med sina ekipage förstås.

Peter Westman från Västerås är tillfällig kung på isen. På sin Suzuki Hayabusa 1300 kubik har han noterat 241,33 km/h. Grymt med tanke på att han kör på 23 millimeter isnabb (det går tungt!) och cykeln flyter ovanpå däcken hela tiden. På asfalt är maskinen god för 330 km/h.

Norrmannen Vidar Gustavsen i en Audi RS4 är en annan snabb herre, i klass med samma fart som Westman. Men så har han ju också alla förutsättningar med fyrhjulsdrift och allt. 228,76 km/h.

Den tredje föraren som passerat 200 km/h (200,29 km/h) är Anders Lundgren på en Harley Davidsson Superglide. Inte helt original dock. Utanpå den 2,4 liter stora 3-cylindriga motorn hänger ett stort turboaggregat. 266 hästkrafter sägs det.

Lite av publikfavorit är Hubert Bergh med sin trädgårdstraktor ”Hubster” som går på bakhjulen mesta delen av tiden. Den forne STCC-föraren trivs som fisken i vattnet när det går undan men har dragits med problem. Fjädringen har bottnat och dubbben slitit hål i flaket, bland annat. Bilen, förlåt traktorn, är god för 230 km/h men nu bluddrar den bara på högsta växel och han har fått nöja sig med 147,33 km/h. Som om inte det skulle vara nog på en trädgårdstraktor men nu är inte Hubert Bergh som alla andra...

De flesta verkar ha roligt i kylan, även de som inte kör så fort. Ola Backer i en Vespa, som har lustgaskonverterats (!), har en maxfart på 80 km/h men sitter bara och ler medans han demonterar sin motor för att kolla att allt står rätt till. Det roligaste han gjort säger han på bred östgötska.

Speed Week har kommit för att stanna, det är jag övertygad om. Med eller utan bilsportförbundets och motorcykelförbundets välsignelse.

 

OBS! Alla angivna hastigheter är en snittfart över en kilometer (sträckan 1 km), inte toppfart.

Läs mer