Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070913-mclaren-straffade070913-mclaren-straffade070913-mclaren-straffade
070913-mclaren-straffade

670 miljoner kronor i böter för McLaren!

Formel 1-teamet McLaren fick idag, torsdag, det högsta bötesbeloppet någonsin i motorsportens historia. De dömdes för att ha tagit del av hemlig information från Ferrari till att böta motsvarande 670 miljoner kronor. Och blir dessutom av med alla sina konstruktörspoäng tagna under 2007.

Bakgrunden är att förre Ferrari-mannen Nigel Stepney överlämnat ett dokument till McLarens Mike Coughlan gällande Ferraris F1-racer för året. Detta har skett, men frågan var om McLaren-teamet dragit nytta av det, vilket nu tydligen internationella bilsportförbundet (FIA) anser. Därav det hårda straffet.

Ytterligare en nesa för teamet är att under fortsättningen av 2007 kommer ingen medlem (utöver förarna) att få medverka på pripallen när, om, stallet tar fler pallplatser i år vilket de lär göra med nuvarande form. För ett team är konstruktörsmästerskapet det viktigare även om de allra flesta utanför den inhemska F1-världen klassar förarmästerskapet som det allra heligaste.

Inför säsongen 2008 kommer FIA att inspektera McLarens bil extra noga och finns det några som helst indikationer på att de kan ha använt informationen från Ferrari på den bilen får de inga konstruktörspoäng då heller. Att bli av med konstruktörspoängen är en sak, men det innebär också att teamet förlorar en stor summa penar från tv-rättigheterna som delas ut till de 10 bästa stallen i mästerskapet.

Ingen av stallets förare, VM-ledande Lewis Hamilton och regerande världsmästaren, tillika tvåa i tabellen just nu, Fernando Alonso drabbas. De får behålla sina inkörda förarpoäng.

McLaren skall under helgen överväga om de skall överklaga det straff de fått men vill i lugn och ro betrakta den fulla versionen från FIA som skall komma fredag 14 september, alltså idag.

Stallchefen Ron Dennis säger alltjämt att stallet är oskyldigt och att det som hänt är mellan två individer (Stepney/Coughlan) som under tiden för det inträffade sökte nya jobb, samtidigt, hos såväl Honda som Toyota. Utan att lyckas, och vad de två kan få för eventuella straff i framtiden lär framkomma i andra rättegångar.

Ferrari förklarade sig nöjda med beslutet och man får fårmoda att de då tar tillbaka hoten att driva fallet vidare i såväl brittisk som italiensk domstol.

Frågan är nu vad de stora sponsorerna inom Formel 1 anser om spionaffären och om de är intresserade av att vara kvar i sporten.