79-åriga rallyföraren Rosemary Smith kör Formel 1-bil

Om mindre än en månad fyller Rosemary Smith 80 år, men det hindrar henne inte från att ratta Renaults Formel 1-bil.

https://youtu.be/WHL7BKNGuFs

Det sägs att det krävs fysik och ett skarpt sinne för att kunna köra en Formel 1-bil, med andra ord är det precis dessa egenskaper 79-åriga irländskan Rosemary Smith, som fyller 80 nästa månad, besitter. För hon har fått chansen att ratta Renaults Formel 1-bil på klassiska banan Paul Ricard i södra Frankrike. Och hon fixade det med bravur, trots att hon kände lite tveksamheter innan hon tog plats i sittbrunnen.

Men nu är Rosemary Smith inte vem som helst. Hon var nämligen framgångsrik rallyförare under 1960-talet då hon tog många vinster. På den tiden var det en aning kontroversiellt med en blond tjej bland alla killar som körde rally. Hon gav sig dock inte utan körde vidare och vann bland annat sin klass i Monte Carlo-rallyt 1966. Emellertid diskades hon och hennes kartläsare Pauline Gullick av en anledning som de aldrig accepterade.

Under sina år i rallysvängen rattade hon bland annat Hillman Imp, Lancia Fulvia och Ford Escort.

Numera driver Rosemary Smith en körskola hemma på Irland (körskolebilarna är av modell Renault Clio), men denna gång fick hon körlektioner av Renaults F1-förare Jolyon Palmer.

https://youtu.be/XMQoEIDzZeY