Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

ABB blir huvudsponsor till Formel E

I samband med att Formel E-mästerskapet är på väg in i nästa fas går ABB in som titelsponsor. ABB FIA Formula E Championship blir mästerskapets nya namn.

Internationella bilsportförbundets eldrivna formelbilsmästerskap Formel E byter namn till ABB FIA Formula E Championship i och med att den svenskschweiziska industrikoncernen ABB går in som huvud- och titelsponsor. ABB är för svenskar förmodligen mer känt som Allmänna Svenska Elektriska Aktiebolaget, ASEA, men heter sedan 1988 ABB då de gick samman med schweiziska Brown Boveri.

Enligt pressmaterialet heter det att ABB ska bidra till Formel E:s nästa utvecklingsfas. ABB är som många kanske känner till giganter inom olika typer av kraft- och elsystem, så att inleda ett samarbete med Formel E, som sedan starten 2014 vuxit i popularitet, ligger inte så långt ifrån koncernens område som man kanske kan tro. Formel E körs med elbilar och mycket av den teknik som vi vanliga bilister förväntas ha i våra framtida bilar utvecklas, testas och utvärderas i det elektriska formelbilsmästerskapet. Och ABB är verksamma med bland annat olika sorters laddlösningar för just elektriska fordon. De klassas som världsledande inom området.

Läs också: ABB går in i svensk jättefabrik för batterier

– Detta är en historisk dag för Formel E och jag känner mig ärad att kunna välkomna det globalt ledande teknikföretaget ABB som huvudpartner för serien med deras bakgrund och kunnande inom elektrifiering och digitala tekniker. Våra båda företag arbetar tillsammans för att tänja gränserna för vad som är möjligt. Tillsammans som partners kommer vi att visa upp banbrytande tekniker i global skala för alla fans och konsumenter som följer ABB FIA Formula E Championship, säger Alejandro Agag, grundare och chef för Formel E.

Innevarande Formel E-säsong, den fjärde i ordningen, inleddes i Hongkong den 2 december i fjol och med andra racet dagen därpå, även det i Hongkong. Tredje deltävlingen äger rum i Marrakesh i Marocko den 13 januari.

Felix Rosenqvist ligger för närvarande på tredje plats i mästerskapstabellen.