Alex Zanardi tävlar i Paralympics

Förre Formel 1- och Cart-föraren Alex Zanardi – som förlorade båda benen 2001 –kommer återigen stå på startfältet på en racingbana. Denna gång med handcykel på Brands Hatch.

För elva år sedan var det inte säkert om Alex Zanardi ens skulle överleva. I en krasch på tyska Lausitzring tappade den nu 45-årige racingföraren kontrollen över sin Cart-bil och blev påkörd av Alex Tagliani som klippte Zanardi i 350 kilometer i timmen.

 Resultatet av kraschen var en totalkvaddad bil och Zanardi som blev av med nästan allt blod i kroppen och bägge benen.

 –De jämförde mina skador med en Nasa-studie som visar var den kritiska punkten går för att en människa ska kunna överleva. De sa till mig att jag officiellt var en död man, säger Zanardi i en intervju med the Guardian.

 De förlorade benen tog dock inte knäcken på Zanardis vinnarskalle. Knappt två år efter olyckan satt han återigen bakom ratten på en modifierad ETCC-bil. Racingkarriären fortsatte sedan ända fram till 2009.

 Skulle man kunna tro i alla fall. När Paralympics nu är i full fart kommer Alex Zanardi åter stå i startfållan på tidigare Formel 1-banan Brands Hatch, strax utanför London. Denna gång med en handcykel. 

 – Sist jag var här gick det fem gånger så fort men jag älskar fortfarande den här banan.

 Chanserna för att Zanardi ska kunna plocka hem guldmedaljen åt Italien är inte otroliga. 2011 ställde han för fjärde gången upp i New Yorks maraton och vann. 

 – Om några har förmågan att flyga skulle Usain Bolt känna sig rörelsehindrad. Att göra det bästa med det jag har är den största utmaningen.

 Under träningsvarven på Brands Hatch har han klockats i 60 kilometer i timmen. Dagens lopp sträcker sig nära åtta mil både på banan och på landsvägarna runt den.

https://youtu.be/-wXDQcFRY9I?width=575&height=353