Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
060215_storken
060215_storken
060215_storken
060215_storken Foto: Polestar racing

Alexander Storckenfeldt klar för Polestar i STCC

Polestar racing kör i STCC igen och Alexander Storckenfeldt blir första namnet på förarlistan. Det meddelade Polestar under onsdagen. De väntar fortfarande på besked från Robert Dahlgren.

Nu står det klart att Polestar Racing ställer upp igen i STCC. Samtidigt tillkännager teamchef Christian Dahl vem som ska ta plats i en av de två Volvo-bilarna denna säsong.

- Vi är oerhört glada över att kunna hälsa Alexander Storckenfeldt välkommen till teamet! Han är ett oprövat kort i STCC-sammanhang, men långt ifrån grön inom racing. Det är särskilt kul att han kört formel-bilar tidigare och det sitter ju inte direkt i vägen att han har internationella erfarenheter där han blivit van vid att jobba professionellt i ett team. Och att han är van att köra fort! Sedan får man väl vara lite stolt över att vi får hem en av våra unga lysande stjärnor – vi har ju lyckats bra tidigare med våra satsningar på unga förare.

Alexander Storckenfeldt, 21 år, är en av svensk racings wiz-kids och spås en lysande framtid. Han har redan hunnit bli en rutinerad förare både nationellt och internationellt: Debuterade som 10-åring inom go-cart, där han vann allt som gick att vinna. Tog därefter klivet över till formel-serien och rekryterades som den yngsta svenska-föraren hittills till ett Formel 1-team och deras juniorsatsning. De senaste tre åren har han tävlat i Englands formel Renault-serie. Nu kommer han tillbaka till hemmaplan och ser fram mot säsongen 2006 i Sveriges kungaklass, STCC:

- Det känns jättekul! Att få en plats i Skandinaviens starkaste mästerskap är en rejäl utmaning. Och att då få köra Volvo för Polestar är en drömsits.

Vad händer nu med din internationella karriär? Har du lagt den på hyllan?

- Jag kommer tillbaka hem för att bygga mitt varumärke. En sådan sak måste göras i Sverige. En internationell karriär bygger på att publiken vet vem jag är, och utan svenska sponsorer kommer man ingenstans internationellt. Och det finns ingen bättre plats att göra det än i STCC:s i särklass proffsigaste team!

Du har tävlat på de flesta banor som finns i Europa, och har stor rutin från internationella mästerskap. Men nu kommer du vara rookie och den yngsta föraren i startfältet. Hur känns det?

- Det är oerhört tufft att vara rookie i STCC, och inget annat än seger räknas i det första racet …(Både Robban Dahlgren och Edward Sandström tog hem segern i sina första STCC-race.) Så visst känner jag en viss press, men jag räknar med att Volvon kommer vara den snabbaste bilen i startfältet. Det blir en ganska stor omställning från att ha kört formel-bilar, så nu måste jag först och främst lära känna bilen.

För de som är i Stockholm i helgen den 17-18 februari finns säsongens första chans att se Alexander möta delar av den svenska racingeliten i Stockholm Motorsport Games.

En kommentar från Volvo Personbilar Sveriges motorsportansvarige, Alexander Murdzevski Schedvin:

- Den här säsongen kommer kampen i STCC verkligen stå mellan gamla rävar och unga, hungriga talanger. Med den besättning vi har nu och med den make-over som genomfördes förra året är Volvo samtidigt det äldsta och det yngsta teamet i STCC. Vi vågar satsa framåt och tycker det är viktigt att få med unga, vassa talanger i Volvos fortsatta utveckling. Självklart är vi jättenöjda att ha med oss Alexander Storckenfeldt i det arbetet.

Några avslutande ord från teamchef Christian Dahl?

- Ja, nu ser vi fram mot säsongen och laddar för fullt. Det återstår en del förhandlande innan vi kan presentera vem vår andra förare i teamet blir, så i den delen kan jag inte lämna något besked än. I mars kommer vi att ha en presskonferens i Göteborg när vi bland annat visar upp våra nya lokaler och den nya designen på bilarna. Då kan vi också berätta mer om de förändringar vi gjort under hösten och vintern.