Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Alfa Romeo 183T med italienaren Andrea de Cesaris bakom ratten under 1983 års Formel 1-VM.Alfa Romeo 183T med italienaren Andrea de Cesaris bakom ratten under 1983 års Formel 1-VM.Alfa Romeo 183T med italienaren Andrea de Cesaris bakom ratten under 1983 års Formel 1-VM.
Alfa Romeo 183T med italienaren Andrea de Cesaris bakom ratten under 1983 års Formel 1-VM.

Alfa Romeo på väg mot comeback i Formel 1

Om vi får tro Fiat Chrysler Automobiles vd Sergio Marchionne så är Alfa Romeo på väg tillbaka till tävlandet i Formel 1. Han säger att det är viktigt för Alfa Romeo att köra F1.

Alfa Romeo, detta älskade bilmärke som få kör, har en fantastisk historia inom racing. 1950 kördes första Formel 1-världsmästerskapet och efter sju race stod just Alfa Romeo som vinnare tack vare italienske föraren Guiseppe ”Nino” Farina. 1951 var det återigen Alfa Romeo överst på pallen efter åtta race, den gången tack vare argentinaren Juan Manuel Fangio.

Trots de inledande framgångarna valde Alfa Romeo att dra sig ur Formel 1-tävlandet inför 1952 års säsong. Officiellt hette det att konkurrensen blev för stor, framför allt från Ferrari (som vann nästkommande två år). Inofficiellt handlade det förmodligen om att den italienska regeringen inte kunde bistå med tillräckliga summor för utvecklingen av en ny Formel 1-bil.

Men 1961 var Alfa Romeo tillbaka i Formel, men då som motorleverantör, något som höll i sig ända till 1979. Det året återgick man till att vara konstruktör igen. Pallplatserna blev inte många de nästkommande åren, så efter 1985 års säsong som stallet Benetton Team Alfa Romeo drog man sig ur F1-cirkusen än en gång – sedan dess har de inte figurerat i Formel 1 förutom på årets Ferrari SF15-T som har Alfa Romeos logotyp på sidepodsen.

Visste du förresten att Ronnie Peterson kört med Alfa Romeo-motor i sin F1-bil en gång? Det var i Frankrikes Grand Prix på Paul Ricard den 4 juli 1971. Hans March 711 var plötsligt utrustad med Alfa Romeos V8 i stället för den vanliga Ford Cosworth-motorn. Ronnie var så arg över motorbytet att han lät spränga den.

Många stora förare har rattat Alfa Romeo genom tiderna, bland annat Guiseppe Farina, Juan Manuel Fangio, Mario Andretti och Riccardo Patrese. Ayrton Senna har också kört Alfa Romeo, men till vardags. Han körde nämligen en Alfasud Ti.Många stora förare har rattat Alfa Romeo genom tiderna, bland annat Guiseppe Farina, Juan Manuel Fangio, Mario Andretti och Riccardo Patrese. Ayrton Senna har också kört Alfa Romeo, men till vardags. Han körde nämligen en Alfasud Ti.Många stora förare har rattat Alfa Romeo genom tiderna, bland annat Guiseppe Farina, Juan Manuel Fangio, Mario Andretti och Riccardo Patrese. Ayrton Senna har också kört Alfa Romeo, men till vardags. Han körde nämligen en Alfasud Ti.
Många stora förare har rattat Alfa Romeo genom tiderna, bland annat Guiseppe Farina, Juan Manuel Fangio, Mario Andretti och Riccardo Patrese. Ayrton Senna har också kört Alfa Romeo, men till vardags. Han körde nämligen en Alfasud Ti.

Nu tappade vi ämnet här, det skulle handla om Alfa Romeos eventuella comeback i Formel 1. Fiat Chrysler Automobiles vd Sergio Marchionne har under ett pressmöte i Ferraris hemstad i Maranello uttalat en önskan att se märket köra Formel 1 igen.

– Det är otroligt hur Alfa-varumärket finns kvar i folks hjärtan. Av just den anledningen funderar vi nu på att återkomma, som tävlande, till racingen – till Formel 1. Det är viktigt för Alfa Romeo att återkomma, sa den italienska höjaren till media.

I dag har Fiat Chrysler Automobiles (FCA) redan ett Formel 1-stall i Ferrari. Om den separering mellan Ferrari och FCA som har påbörjats har med Marchionnes uttalande att göra är oklart, även om det är sannolikt. Det enda han ska ha uttalat är att han ser Alfa Romeo som en konkurrent till Ferrari.

Enligt obekräftade uppgifter var Alfa Romeo på väg att hamna i Formel 1, kanske redan med start nästa säsong, då i kombination med Red Bull. Men sedan Red Bull valde Renault som fortsatt motorleverantör gick det i stöpet.