Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: XPB/James Moy Photography Ltd

Alonsos nya F1-team döps om till Alpine

Fernando Alonso gör comeback i Formel 1 till våren, och det blir i ett nytt team – ja, i alla fall till namnet. Renaults nya vd Luca de Meo har beslutat att byta från Renault F1.

Det blir i stället Renaults lilla sportbilsmärke Alpine som får bära hela koncernens satsning på F1. I en stor omorganisation har Renaults nya vd Luca de Meo valt att byta Renault F1 till Alpine F1 för att ytterligare ge skjuts åt den tänkta satsning på sportbilar som Renault-koncernen vill göra.

Luca de Meo har samtidigt utsett Renault F1:s teamchef Cyril Abiteboul till chef för hela Alpine-division inom koncernen.

Renault kommer att finnas kvar på F1-bilen i form av motorleverantör.

Beskedet kom under Italiens GP på Monza sedan Renault tidigare skrivit på en överenskommelse med F1-arrangören och de andra teamen om att fortsätta i F1. De fanns tidigt rykten om att med en ny vd var F1-satsningen i fara men Luca de Meo har tagit flera beslut som talar för att den franska biljätten stannar i sporten.

Först värvades Fernando Alonso, 39, tillbaka som ersättare till Daniel Ricciardo och ny teamkamrat med Esteban Ocon. Renault skrev också under det avtal som reglerar sporten till och med säsongen 2025 och ny kommer beskedet om namnbyte av teamet.

Fernando Alonso tog två VM-titlar för Renault i F1 2005 och 2006 och gör nu efterlängtad comeback i depån efter att han lämnade McLaren och motorbråket med Honda efter säsongen 2018.

Renault har hittills bara byggt en modell för bilmärket Alpine, A110, men med F1-sporten som marknadsföringsbas ska nu en rad modeller presenteras.