Foto: Formula E

Andretti siktar på Formel 1

Amerikanska Andretti kan mycket väl åter dyka upp i Formel 1 – men nu som ett stall och inte som förarämne.

Michael Andretti har idag ett motorsportimperium och ställer upp i såväl Indycar, Indy Lights, rallycross, V8 Supercar som Formel E. Och nu har han gjort klart med att det mycket väl kan bli aktuellt med Formel 1 – om det nya kostnadseffektivare reglementet till säsong 2021 blir av.

Det är inte första gången han har haft planer på att starta ett Formel 1-stall men tidigare har det runnit ut i sanden. Han understryker dock att en huvudsponsor eller annan stor finansiär är ett måste för att ta sig an uppgiften denna gång.

Michael Andretti har varit i Formel 1-tidigare – hos McLaren som förare. Säsongen 1993 gick dock i moll då han bröt hälften av de lopp han ställde upp i men lyckades köra till sig en pallplats på Monza. Han blev inte det världsmästarämne som stallchefen Ron Dennis hoppats på. Världsmästare blev dock has far Mario 1978 som det året körde för Lotus tillsammans med svenske Ronnie Peterson.

En svenskkoppling finns även med Michael Andrettis satsning i Formel E där Tom Blomqvist, son till rallyikonen Stig, nyligen blev klar för att köra en av bilarna den kommande säsongen.

En koppling finns även till dagens Formel 1-förare. Det var nämligen i en Andrettibil som föraren Fernando Alonso körde årets Indy 500.