Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
060704_pikes_peak
060704_pikes_peak
060704_pikes_peak
060704_pikes_peak

Ännu en Pikes Peak-seger för ”Monster” Tajima

Nobuhiro ”Monster” Tajima vann helgens Pikes Peak backtävling i sin specialbyggda Suzuki Grand Vitara med nära 1.000 hästkrafter. Årets upplaga var den 84:e sedan starten 1916 och det var tredje gången Tajima vann tävlingen.  

Nobuhiro ”Monster” Tajima är en upptagen företagsledare som ändå tar sig tid att utöva sin favoritsport – världens tuffaste och snabbaste backtävlingar som han kör med sina egna specialbyggda Suzuki-racers. För oss svenskar är han mest känd som vår rallystjärna P-G Anderssons chef i Suzukis satsning i junior-VM i rally, JWRC.   

Men nu i helgen gällde det alltså världens mest kända och kanske allra tuffaste backtävling Pikes Peak, beläget i Colorado Springs, Colorado, USA. Mr Tajima som går under smeknamnet ”Monster”, vilket för övrigt är hans eget varumärke, visade att han i alla fall har tid nog att upprätthålla såväl sina föraregenskaper som förmågan att utveckla extrema tävlingsbilar. Han var snabbast på både den nedre och övre sektionen på banan båda träningsdagarna. 

Några ord för att beskriva ”banan”: Startlinjen ligger på 2.862 meters höjd och mållinjen på 4.300 meters höjd. Distansen är 20 km och består bland annat av 156 kurvor. Räcken finns inte och diket är djupt om man åker av… Reglerna är enkla. Snabbast upp vinner. Man tävlar med både bil och MC. Ekipagen är ofta extrema. 

Tajimas seger var inte helt utan dramatik. När det drog ihop sig till start för bilklassen började det snöa på toppsektionen för att övergå i hagel i pocornsstorlek… Till slut tvingades arrangörerna korta banan varför Tajimas mål att krossa Rod Millens rekordtid från 1994 fick utgå. Nu vann han med tiden 7 minuter och 38 sekunder, 44 sekunder före tvåan Wally Dallenbach.