Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Porsche Carrera Cup Scandinavia

Äntligen svensk racingpremiär för Carrera Cup Scandinavia!

I helgen är det så dags, när årets coronaförsenade mästerskap drar igång 17-18 juli. Porsche Carrera Cup Scandinavia kör årets två första race på Falkenbergs Motorbana. WTCC-mästaren Thed Björk är med och hoppas kunna utmanade toppförarna.

Motorsportabstinensen har lindrats en aning tack vare att Formel 1 och IndyCar har börjat tävla, men nu är det Sveriges tur när ett corona-anpassat tävlingsprogram har arbetats fram med start på fredag. Tävlingarna kommer att köras utan publik till när eller om restriktionerna hävs eller förändras.

Regerande mästaren Lukas Sundahl som vann mästerskapet både 2018 och 2019 jagar sin tredje totalseger för ett fullbordat hat-trick och Robin Hansson som var tvåa ifjol kommer att göra allt för att hindra honom. Vid premiären hoppar även en tävlingssugen Thed Björk, WTCC-mästare 2017 och nu tävlande för Cyan Racing i WTCR, in i Porsches gästbil – som för övrigt kommer att ha flera intressanta internationella toppförare bakom ratten i kommande deltävlingar.

Thed Björk förbereder sig inför helgen i Falkenberg.Thed Björk förbereder sig inför helgen i Falkenberg.Thed Björk förbereder sig inför helgen i Falkenberg.
Thed Björk förbereder sig inför helgen i Falkenberg. Foto: Porsche Carrera Cup Scandinavia

– Det här är otroligt häftigt och kommer att bli jättekul, säger Thed Björk. Det är verkligen inget dåligt sällskap man ansluter sig till som gästförare i Carrera Cup. Jag känner mig hedrad.

– Porsche Carrera Cup Scandinavia har en stark position och väldigt bra startfält. Det blir kul att komma in och utmana de svenska elitförarna, fortsätter Björk. Framförallt blir det spännande att se om jag kan hitta farten tillräckligt snabbt för att utmana Robin Hansson och Lukas Sundahl.

Det är förskjutningen i den internationella motorsportkalendern på grund av corona-pandemin som öppnar dörren för gästspelet i Sverige. Björk ser inhoppet i Porsche Carrera Cup Scandinavia som en viktig del av förberedelserna och ett sätt att öka på chanserna inför satsningen på ännu en VM-titel.

– Jag älskar att köra racerbil och det skriker i kroppen att jag vill vara ute på racerbanorna. Min längtan är ännu större när vi inte har fått tävla. Nu finns verkligen suget där, fortsätter Björk. Jag är tacksam över att få frågan samt att jag får göra det här för min arbetsgivare.

Foto: Porsche Carrera Cup Scandinavia

Hela den internationella motorsportkalendern har förskjutits på grund av corona-viruset, och Raine Wermelin, vd för Porsche Sverige, är glad över att man tillsammans med de svenska banorna och teamen ändå kunnat arbeta fram en full tävlingssäsong.

– Mycket hårt arbete och ett enormt pusslande ligger bakom det här, det har varit ett enormt lagarbete av alla inblandade, från förare till team och banägare, för att få det att funka.

– En del av de svenska teamen kör även i Supercupen som körs i samband med F1-tävlingarna, vilket leder till att både förare och team kan hamna i karantän när de reser mellan tävlingarna. Förutsättningarna kan dessutom förändras med kort varsel som vi lärt oss denna vår, men nu är vi glada för att köra igång, med förhoppningen att kunna köra inför publik senare i höst.

Tävlingskalender Carrera Cup Scandinavia 2020

17-18 juli, Falkenbergs Motorbana

29 juli, Drivecenter Arena, Fällfors

14-15 augusti, Gelleråsen Arena, Karlskoga

11-12 september, Rudskogen Motorsenter, Norge

2-3 oktober, Mantorp Park

9-10 oktober, Ring Knutstorp

Se racen på TV

Samtliga deltävlingar sänds live på Viaplay och V Sport Motor. Redan i kväll den 15 juli sänds ”Viaplay Sport: Magasin PCCS”. Ett video on demand-program om mästerskapet på streamingplattformen Viaplay, som tar tittarna med bakom kulisserna inför säsongspremiären. I Viaplay-appen söker du på PCCS för att på enklast möjliga sätt hitta programmet.