Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Aston Martin Valkyrie utmanar Porsches rekord på Nürburgring

Knappt har motorn på den Porsche 919 Hybrid Evo som slog rekordtid på Nürburgring kallnat förrän utmanare listas. Formel 1-stallen backar men fram kliver Aston Martin.

I fredags slog Porsche nytt rekord på Nürburgring. Ja, sitt eget som sattes för 35 år sedan, nu med tiden 5 minuter, 19 sekunder och 545 tusendelar. Detta med den tvåfaldige Le Mans-vinnaren Timo Bernhard bakom ratten på en Porsche 919 Hybrid Evo.

Direkt började det diskuteras om vem som skulle utmana Porsche och blickarna riktades mot Mercedes som ”blev av” med sin rekordtid på Spa-Francorchamps av samma bil tidigare i år. Porsches sportbil slog med andra ord Mercedes Formel 1-dito. Även om Mercedes stallchef Toto Wolff är lockad av tanken att ta dit en av Mercedes dominerande Formel 1-bilar från de gångna säsongerna så ser han projektet som för tungrott.

Under Österrikes Grand Prix i helgen fick Red Bulls stallchef Christian Horner frågan men hävdade att uppdraget blir för svårt för en Formel 1-bil, och hänvisade till händelsen på Spa-Francorchamps. Däremot ser han Aston Martin Valkyrie som en tänkbar utmanare, speciellt versionen byggd för bana; AMR Pro, som du ser på bilden ovan.

Bilen är framtagen i samarbete med Red Bulls Formel 1-stall och ska väga 1 000 kg och ha en V12-motor på 1 100 hästkrafter. 25 exemplar ska byggas av tävlingsversionen.

Ett rekordförsök lär dock dröja, medger Christian Horner. Bilen ligger i dag bara på ritbordet och först sent i sommar ska man ha en rullande prototyp klar. Väl klar skulle han bli förvånad om den inte skulle ha potential att slå Porsches rekordtid på Nürburgrings nordslinga.